Windows storing

boets

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
16 mrt 2001
Berichten
1.569
Waarderingsscore
303
Punten
83
Leeftijd
64
Locatie
boetsenbos
CrowdStrike heeft vorig jaar 2,2 miljard winst gemaakt. Ik ben benieuwd of zij nu een schadeclaim krijgen.
Een stukje uit de NRC:
De wereldwijde computerstoring is het gevolg van technische problemen bij het Amerikaans cyberbeveiligingstechnologiebedrijf CrowdStrike. Dat bedrijf levert onder meer antivirussoftware, waaronder het belangrijke product Falcon. In een korte reactie op het eigen forum heeft het in 2011 opgerichte CrowdStrike, dat vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar haalde, al aangegeven dat het probleem in die software zit.
Falcon moet de systemen van bedrijven op meerdere manieren zien te beschermen. Het draait, zo legt technieuwswebsite Tweakers uit, vaak op centrale servers in plaats van op individuele apparaten. Een technisch probleem binnen het programma kan, doordat organisaties wereldwijd het gebruiken, grote gevolgen hebben.
De software is op een groot aantal besturingssystemen beschikbaar, waaronder op Windows 10 en 11. De problemen spelen zich voornamelijk af op laptops die op die systemen werken. Particulieren gebruiken Falcon in principe niet.
CrowdStrike is nog niet naar buiten gekomen met een officieel statement. Wel heeft het bedrijf beloofd later vandaag uitgebreidere verklaring te geven.
 
Ja geheid. Een beetje bedrijf doet ook in een proeftuin eerst updates testen.
Dat -lijkt- nu niet gedaan te zijn, gezien de vele uitval. Dus ik verwacht wel wat schadeclaims.
 
  • Leuk
Waarderingen: Peer
Ik snap de drukte niet, mijn ramen hebben nergens last van gehad en bleven met het warme weer gelukkig gewoon dicht.
Als het computers betreft, daar heb ik geen ramen voor nodig, die draaien allemaal lekker stabiel onder linux en/of apple osx, die laten zich niet beïnvloeden door een 'bedrijfje' als crowdstrike.
 
die laten zich niet beïnvloeden door een 'bedrijfje' als crowdstrike.
De software Falcon waar het om ging is er ook voor MacOS en Linux. Ook daar kan dus een fout in sluipen.
Ken jij de betreffende software @Black Tiger?
 
Ik moet eerlijk zeggen er nog nooit van gehoord te hebben. Maar dat hoeft niet per sé iets te betekenen want ik ken wel meer bedrijven niet. Zeker niet in het "hoge markt betaal" segment.
Het is in elk geval duidelijk dat ze wel een wereldwijde markt hebben bij belangrijke bedrijven en ziekenhuizen.

Wat ik niet begrijp..... deze software veroorzaakte met een update een blauw scherm in Windows. Normaliter kun je dat veelal oplossen door een start in veilige modus te doen en dan de software te verwijderen.
Maar misschien is dit spul te zeer ingebakken dat dit niet kon. Ik ben echter wel erg nieuwsgierig naar hoe ze dit opgelost hebben als het starten van Windows een blauw scherm geeft, want dan kun je ook niet updaten.
Of er moet toch op een of andere wijze iets in veilige modus gedaan zijn.

Over storingen van MacOS en Linux heb ik nog niet gehoord, maar dat kan ook zijn omdat dit een veel kleinere markt is en het grootste nieuws voor de media natuurlijk vliegvelden en ziekenhuizen zijn.

Het Maastricht MUMC maakte gebruik van andere software en had gelukkig geen last van de storing, hetgeen mij persoonlijk toevallig gisteren echt heel erg goed uit kwam.
 
Over storingen van MacOS en Linux heb ik nog niet gehoord, maar dat kan ook zijn omdat dit een veel kleinere markt is en het grootste nieuws voor de media natuurlijk vliegvelden en ziekenhuizen zijn.
Van wat ik begrepen heb is dat die beveiligingssoftware ook op servers wordt gebruikt. Nu zal de software voor Windows los staan van de versie voor Linux, dus als er een fout in de Windows versie sluipt heeft dat voor andere besturingssystemen geen effect.
Wel erg sneu voor alle gedupeerden die hun vlucht hebben gemist of niet in het ziekenhuis geholpen konden worden. Dit geeft weer aan hoe kwetsbaar wij zijn voor het falen van de digitale wereld.
 
Zijn er gevallen bekend van niet-windows systemen die zijn gecrasht?
 
Nee geen gevallen bekend. Van wat ik gisteren of vandaag hoorde van het bedrijf zouden er geen Linux of MAC systemen getroffen zijn door het probleem.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Nee, tuurlijk heeft een Mac en/of Linus systeem er geen last van gehad, die gebruiken niet van die irritante/arrogante instellingen dat een update je door de strot gedrukt wordt zonder dat je er iets van weet, bij de Mac en Linux zal je zelf toestemming moeten geven voor de update.
Even los van die update heeft een Mac er geen last van omdat die geen gebruik maakt van Falcon 'diensten' zoals Windoof dat doet.

Ik gebruik privé gelukkig al meer dan 15 jaar geen windoof systemen meer, ik was dat gedoe van Microshit destijds al meer dan zat en wil niet afhankelijk worden van zo'n gigant.
 
Ja, voornamelijk Linux als (bouw)servers en ik gebruik een MacBook en wat ander Apple spul maar de basis bestaat uit Linux spulletjes.
 
die gebruiken niet van die irritante/arrogante instellingen dat een update je door de strot gedrukt wordt zonder dat je er iets van weet
Ook op een Linux systeem is het mogelijk om automatisch beveiligingsupdates door te voeren.
 
automatisch beveiligingsupdates door te voeren.
Ja maar dat is zelf te bepalen, dus niet door de strot duwen zonder dat je er iets van weet en dat is waar het om ging.

Het is dat ik nog gaming doe anders was ik jaren geleden ook al overgestapt op Linux.
Als het me echt een keer te gek wordt, maak ik wel een multiboot of zo. :)

Maar ja, we raken wat off-topic, het was dus eigenlijk geen Windows storing maar een Crowdstrike/Falcon storing. Er is een patch uitgebracht.
Maar het laat wel zien hoe gevoelig dat spul allemaal is en wat het kan veroorzaken met 1 foutje.
 
  • Leuk
Waarderingen: Peer
Maar het laat wel zien hoe gevoelig dat spul allemaal is en wat het kan veroorzaken met 1 foutje.
Een storing is het minst grote probleem. Wat als er een server van Crowdstrike wordt gehackt en een update geïnfecteerd wordt met een timebomb-virus?
Na minimaal een half jaar of twee jaar is het virus zo diep in de systemen geslopen dat de schade helemaal niet meer is te overzien.
 
Dat is waar ik mede op doelde. Wat 1 foutje al kan veroorzaken dus laat staan als er op een of andere manier een hack op plaats vindt of zoals jij zegt een timebomb virus of iets soortgelijks.
En je kunt er van uit gaan dat gezien de zichtbare gevolgen die er geweest zijn over de hele wereld, Crowdstrike nu geheid extra aandacht heeft van hackers van bepaalde mogendheden maar ook van andere kwaadwillende hackers die geld ruiken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan