Wat is een forum?

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.336
Waarderingsscore
649
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Die vraag krijg ik regelmatig.
Laatst op de BBQ kwamen mijn dochter en haar vriend er even gezellig bijzitten.
Ik had hem van te voren al verteld wat voor BBQ dit is, een BBQ met mijn "vrienden" van het forum.

'savonds heeft hij dus gevraagd wat een forum is?
Pffftttt. leg dat maar eens kort uit, dus ik heb hem wat links gestuurd van forums waar zijn interesse ligt,
met name restauratie van oude tractors, of trekker trek wedstrijden.

Vorige week zit er iemand anders hier, en ik zat achter de pc en was net op dit forum,
ik kreeg de vraag op wat voor website zit jij?

Een tijdje geleden kreeg ik een vraag van @Black Tiger of ik eens naar een ander forum wou kijken,
wat nog niet zo lang bestaat, maar aan het wankelen is.

1 van de hoofdredenen was dat daar wel onbeperkt Youtube filmpjes geplaatst mogen worden, en hier zo min mogelijk.

Voor mij geen probleem, maar pfoeh, heel weinig leden, dus zie dat maar omhoog tekrijgen.

Hulp4all was ook een forum waar we even geprobeerd hebben of dit iets kan worden, maar ondanks het maken van reclame, is dit niks geworden.

Ik probeer al jaren van alles om meer leven te krijgen in dit forum, is ook al vaak besproken, maar mijn ideëenbus is allang leeg.

Tijd heb ik eigenlijk te veel, maar hoe kunnen we dit naar een hoger level brengen?
 
waar we even geprobeerd hebben
Nouja even.... Het was mijn bedoeling om daar een multi-forum van te maken voor allerlei soorten zaken van motors tot wasmachines en reparatie daarvan en ga zo maar door.
Daar had ik zelfs een aantal deskundigen voor weten te verzamelen op allerlei gebied en dat was niet even maar dat hebben we toch zeker een jaar of 2 geprobeerd. Dat noem ik niet even. ;)

Sociale media hebben de forums kapot gemaakt voor het grootste deel. Een paar zijn er nog over, de grootsten en de die-hards zeg maar.
Naar een hoger level brengen of weer levendig maker is schier onmogelijk. Dat proberen we al jaren met van alles. Dat proberen diverse forums te doen, op allerlei manieren maar met name natuurlijk door inhoud (content).

De jeugd doet eigenlijk alles op hun mobieltje dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Wat dat betreft zou meer bekendheid misschien helpen.
Want de jongere jeugd is begonnen met social media en heeft forums eigenlijk niet meer meegekregen en weten niet wat dat is, dat blijkt wel.

Meer bekendheid zou dan wel kunnen helpen, want we hebben bijvoorbeeld net als de nodige andere forums, al gezorgd dat het forum goed te bezoeken is via mobiele apparatuur (telefoons en tablets), dus daar kan het niet meer aan liggen in elk geval.

Bekendheid proberen we ook te doen via Twitter (nu X) en Facebook, echter het lijkt niet te baten.
Daar komt wel bij kijken dat het satelliet gebeuren sowieso een aflopende zaak is gezien internet in de loop der jaren veel sneller is geworden. En dus voor afgelegen gebieden waar eerst alleen satelliet een optie was.
Zo kan men dus nu ook op plekken waar dat eerst niet kon, TV kijken via internet en ook naar streamingdiensten en wat dies meer zij. Satelliet ontvangst is naar een niche gebeuren aan het gaan, veelal alleen nog voor mensen met campers/caravan en nog wat die hards en hobbyisten.

Neemt echter niet weg dat er ook nog andere onderdelen zijn en dat andere forum waar jij op doelde is weer meer een hobbyforum, voor van alles en nog wat, dan ken ik nog twee andere forums, dat zijn computerforums maar zie je ook niet echt een stijging.

Dus ja, hoe je mensen weer naar forums brengt vraag ik me ook al enkele jaren af, want Hulp4all was eind 2010 tot ergens in 2012 in de begintijd van social media nog en toen vloog daar al alles naar toe.
 
Ik dacht dat het korter was met hulp4all.
Wat ik nog wel weet is dat ik de url van dat forum op mijn achterruit geplakt had.
Maar dat hielp ook niks.


Delen op FB dat doe ik ook allang, nu ook dat hobbyforum.
 
Bekendheid proberen we ook te doen via Twitter (nu X) en Facebook, echter het lijkt niet te baten.
Het probleem is dat daar nu net niet de doelgroep voor een forum zit, uitzonderingen daargelaten. Zelf heb ik destijds op Facebook (heb daar ook ooit een account gehad) mijn forum in verschillende Facebookgroepen gepromoot.
Wat belangrijk is voor een forum is content en genoeg actieve leden.
 
Wat belangrijk is voor een forum is content en genoeg actieve leden
Denk dat je daar een punt hebt.
Merk wel dat " de jeugd" oplossingen zoekt op welke site dan ook (en dus ook wel perongeluk op een forum komen) maar zodra ze weten hoe ze hun probleem op kunnen lossen geen actieve herinnering meer aan de site.s hebben.
Alles is voor hun naar mijn id vluchtig
Veel willen weten met zo min mogelijk werk.
En hoe hou je een forum actief tja..
Dat is idd een goede
Die jeugdige van mij zit alleen maar naar filmpjes te kijken, waar dan ook.
Ow en @freggel1 die bbq,s helpen wel om actief te blijven!
Binnenkort dorst....lol
 
De jeugd zoekt het niet op fora maar zoekt direct oplossingen op youtube, beelden zeggen meer dan tekst en kost minder moeite, zo lijkt het.
Ik ben zelf nog aktief op openpli.org en dat leeft alleen maar omdat er nog zoveel enigma2 gebruikers zijn waarvan het gros ouder is dan de 'jeugd' alleen al omdat de jeugd echt geen lineaire TV meer kijkt.
Een forum kan ook om een heel sociale reden in leven blijven, zo is er binnenkort weer een BBQ waar ik, als het allemaal lukt, ook graag aan kom, ik vind het leuk om weer wat mensen van 'vroeger' tegen het lijf te lopen.
 
Die jeugdige van mij zit alleen maar naar filmpjes te kijken, waar dan ook.
En daar is het antwoord. Wij ouderen denken teveel vanuit een ouderwetse gedachte en dat botst nogal met de jeugd...gelukkig maar. :)
De jeugd kijkt filmpjes en de wat slimmere jeugd kijkt op youtube, of wat voor platform ook, hoe zij een auto of fiets kunnen bouwen cq opvoeren.
Eigenlijk precies wat @Tech zegt.

"Een forum??? was da??"
.....en er is altijd wel een slimmerik die uit de schaduw stapt en zegt dat een forum een platform is voor discussies, want dat heeft deze net ergens op internet gelezen, en welke daarna door de rest van de meute weer snel in de schaduw wordt geschopt om vervolgens weer dezelfde vraag te stellen..

Elke ouder vind de jeugd een stel idioten.. onze ouders vonden dat van ons ook en de ouders van onze ouders vonden ook dat de jeugd een stelletje idioten zijn.... 'and that's how the world turns'..
Een schrale troost is dat de huidige jeugd dadelijk ook de groep is die ouderwets wordt weggezet en de jeugd idioten gaat vinden. :biggrin: :biggrin:
 
Het probleem is dat daar nu net niet de doelgroep voor een forum zit, uitzonderingen daargelaten.
Daar ben ik het nu juist niet mee eens. Als mensen hulp ergens mee willen of over een hobby praten wordt al snel gezegd "ga eens op facebook in een groep", mede ook omdat bij velen forums onbekend zijn.
Buiten sociale media is er vrijwel geen doelgroep meer over. Wil je een forum laten groeien en ook voor langere tijd, dan moet je niet in de oude generatie gaan zoeken naar nieuwe leden, maar juist meer bij de jongeren forums meer bekend maken en die proberen naar een forum te krijgen.
En de jongeren zitten op sociale media dus mijns inziens zit de doelgroep wel degelijk op sociale media.

Natuurlijk is content het belangrijkst, maar je ziet goed genoeg dat je met alleen content het echt niet gaat redden. Daarnaast wordt content grotendeels ook door gebruikers gemaakt. Beetje kip en ei verhaal, net zoals het "genoeg actieve leden". Je moet eerst die leden hebben of aantrekken om ze actief te krijgen.

Zie het forum van @Roxmarie die zich buitengewoon kapot werkt om een forum te vullen met content op allerlei gebied en al behoorlijk lang. Maar het ledental loopt niet op. Content is belangrijk om mensen te behouden, maar het is niet (meer) bepalend om ze er ook te krijgen.
Vandaar dat ik @freggel1 ook de tip gaf om daar ook wat te gaan doen, daar kan hij zijn ei goed kwijt en dan komt tenminste ook niet alle content van 1 persoon want dat werkt ook niet (zoals we van Piep weten).

Veel willen weten met zo min mogelijk werk.
Dat is wel een goed argument. Zo steken velen in elkaar en dingen doen als registreren en zo vinden ze dan maar weer "lastig". Waardoor ik eerst ook de methode had geactiveerd dat men zich kon aanmelden met het Facebook account. Lekker eenvoudig. Alleen ging FB op een gegeven moment zoveel lastige eisen stellen dat dit inmiddels uitgeschakeld is.

en dat leeft alleen maar omdat er nog zoveel enigma2 gebruikers zijn waarvan het gros ouder is dan de 'jeugd'
Met name ook omdat jullie een bepaalde doelgroep hebben. Jullie maken de Openpli firmware en die is bijzonder populair en werkt zowat op alle ontvangers. Dus daar trek je sowieso gebruikers mee. Als het alleen maar over Enigma2 ging zou het vermoedelijk een heel stuk minder zijn.
Maar als men er toch komt voor de firmware en goede hulp krijg, dan ga je er vanzelf terug, never change a winning team. ;)
Als ik tevreden ben in een bepaalde winkel of webshop waar ik bepaalde spullen krijg, ga ik niet snel op zoek naar andere winkels of shops of kapper. Zo werkt dat met forums ook.

Het filmpjes verhaal dat klopt, voor zover aanwezig, maar er zijn zat problemen die niet opgelost kunnen worden via Youtube.
Echter zal het feit ook wel meehelpen dat de jeugd meer aan de telefoon en laptop/tablet zit dan aan een gewone pc. Of dat laatste hooguit om te gamen, maar die krijgen dan weer veelal hulp op de gaming forums waar ze op zitten of via Reddit en Steam.

Elke ouder vind de jeugd een stel idioten..
Nou ik niet, ze zijn gewoon anders. Maar het is jammer dat er steeds meer jeugd vrijwel niets van forums weet. Terwijl het daar heel gezellig kan zijn en nog belangrijker.... er een schat aan informatie te vinden is die via Google eenvoudig ook te vinden is.
Op FB krijgen ze ook antwoord in de groepen, maar begin het eens te zoeken via Google of zo, of zoeken op FB zelf is helemaal een crime.

Men vergeet echter dat die schat aan informatie verdwijnt als forums gaan sluiten en dan zijn ook de Google resultaten niet meer terug te vinden na enige tijd.
En de wat ouderen met veel ervaring, zijn weer niet de mensen die op Facebook of andere social media gaan helpen want dat is hun ding niet en het is erg warrig, zit geen structuur in.

Dus tja... zoek maar eens een oplossing. Hebben al van alles geprobeerd en zijn er al jarenlang mee bezig.
Maar zelfs een ander forum met totaal andere maar heel gevarieerde content (dat van @Roxmarie dus), zelfs met concerten en info daarover en zo, waar jeugd toch van houdt, is ofwel niet bekend genoeg ofwel men wil er niet aan.

Tja waar ligt het aan? Of beter gezegd, wat doen we er aan, of moeten we zeggen... is er nog wel iets aan te doen?
 
Wil je een forum laten groeien en ook voor langere tijd, dan moet je niet in de oude generatie gaan zoeken naar nieuwe leden, maar juist meer bij de jongeren forums meer bekend maken en die proberen naar een forum te krijgen.
Als je naar fora zoals FOK! en Tweakers kijk zie je dat beide als een tierelier draaien. Nu zijn dat 2 totaal verschillende fora, maar ze hebben beide wel een hele website aan het forum zitten (of het forum is onderdeel van de website).
Ergens lukt het hun om een hoop leden te blijven houden in een tijd dat andere fora het loodje leggen.
 
Als je naar fora zoals FOK! en Tweakers kijk zie je dat beide als een tierelier draaien.
Ja maar die zijn al erg oud en heel bekend en op FOK! is het ook wel een zootje. Voor satelliet is er eentje die ook nog goed draait, maar dat is ook omdat die de grootste is doordat ze ons in het begin vaker verraden hebben zodat we steeds moesten wisselen.

Als je eenmaal een druk forum hebt, dan wordt het niet zo heel snel minder. Maar ik zou wel eens willen weten hoeveel nieuwe leden die twee forums per jaar krijgen, is veel interessanter dan hoe ze momenteel draaien.
 
FOK! is het ook wel een zootje
Dat staat als een paal boven water :bier:

Als je eenmaal een druk forum hebt, dan wordt het niet zo heel snel minder.
Kijk eens naar NCF. Daar zijn al ruim een miljoen berichten op geplaatst en het was ooit een druk bezocht forum. De laatste paar jaar zijn het voornamelijk een aantal vaste leden die actief zijn, en soms een vraagsteller die daarna geen enkele feedback geeft (wat ook bijdraagt om minder te willen reageren).
Als ik dit SatelliteFun forum zie dan zie ik een gezellig clubje met voornamelijk dezelfde interesses en genoeg andere zaken om met elkaar te babbelen. Dat is ook wel een beetje de kern om een forum draaiend te houden.
 
Tweakers is trouwens wel een goed forum en inderdaad erg druk. Vooral omdat het nogal breed is qua onderwerpen en thema's.
Maar ook daar geld dat er weinig jongeren zitten. Het is hoofdzakelijk 30+.

Satfun is het enige satellietforum waar de sfeer goed is. Punt! (ik kom mijn credits graag innen, waar kan ik terecht? :biggrin:
 
Het is op veel forums bijna overal het ouwe clubje wat het nog in leven houdt,
maar ook de BBQ's.
Waar is de tijd gebleven van de Duck udsbdagen? [hopelijk typ ik het goed]

Verjaardagen probeer ik naar te kijken, maar zeg er wel bij dat ik ook kijk hoelang het geleden is
dat iemand online geweest is, helaas is er geen automatische email meer via Fun [Tiger mag dit even uitleggen] dus als men jarig is ziet men geen felicitatie meer, maar het was wel een soort van lokkertje
om toch nog eens langs te komen op het forum.

Ik bezoek dagelijks een aantal forums, waaronder natuurlijk Fun, maar ook het Kodi-forum,
en sinds kort 2 andere het forum van @Roxmarie en dat van @Peer.

Ik probeer eerst daar even te kijken waar de interesse ligt bij de aanwezige leden.

Bij Kodi ben ik gauw klaar, de hoofdmoot is bijna de vragen naar iptv, daar neem ik de moeite niet om te reageren.
Bij @Roxmarie zit er toch veel in wat ik wel leuk vindt en dat is muziek, en dan voornamelijk videoclips.
Bij @Peer moet ik mezelf nog even inlezen.

Een ander forum waar helaas ook weinig meer te doen is het zgn Corso-forum.

1 ding valt me wel op dat er veel interesse is naar recepten van lekker eten, misschien dat ik daar zelf wel eens een forum over begin.
 
helaas is er geen automatische email meer via Fun [Tiger mag dit even uitleggen]
Dat heb ik al eens uitgelegd, maar ik doe het nog wel eens want vorige keer was niet publiekelijk volgens mij.

Ik heb dat helaas op een gegeven moment moeten doen. Omdat er enkele aso's waren, die deze automatische verjaardagsberichten (ondanks dat je die zelf kon uitschakelen) gingen melden als spam.
Men kon even een berichtje terug sturen (of beantwoorden) dat men geen gebruik meer wilde maken van het forum of wat dan ook, men kon die meldingen uitschakelen. Maar nee, men registreert, laat alle meldingen aan, komt na een tijdje niet meer terug en als je dan een proficiat krijg dan meld je het als spam.

Met als gevolg dat tot 3x toe onze server in spamlijsten van Microsoft terecht kwamen. En daar kom je echt niet gemakkelijk van af, zeker niet als dat vaker is. En "onze server" is dus op een shared server dus alle klanten die daar op zaten hadden kregen dan geen mails meer weg richting hotmail/live/outlook en na 3 of 4 keer is het wel zat.
En aldus heb ik besloten om die verjaardags e-mails uit te schakelen.
Helaas, maar zo gaat het vaker in de wereld, dat enkele aso's het verpesten voor velen.

Er zijn overigens ook bedankjes binnen gekomen over die mails, sommigen vonden dat leuk en inderdaad waren er ook die dachten "oh ja dat bestaat ook nog altijd". Inmiddels merk ik dat meer forums die beslissing hebben overgenomen (of moeten overnemen) want er zijn er nog maar weinig die zo'n felicitatie sturen.
Anywya, het is geen kwaadwil mijnerzijds geweest, ik betreur dat we dat hebben moeten besluiten.

ik kom mijn credits graag innen, waar kan ik terecht? :biggrin:
Volgens mij is de admin er ooit met de inhoud van de fun-euri bank er vandoor gegaan. :biggrin: :cool:
 
Volgens mij is de admin er ooit met de inhoud van de fun-euri bank er vandoor gegaan
En ik voelde me rijk, eindelijk eens met zwarte cijfers en uit de min.
 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan