We worden weer genaaid

Netleveranciers sturen geen puls en een thuisaccu gaat buiten het stroomnet om.
Een thuisaccu geeft geen stroom af aan het net, dat doen alleen de zonnepanelen wanneer de accu vol is of niet aanwezig is.
Dus goed beschouwd geven zonnepanelen niets af aan het net wanneer deze druk zijn om de thuisaccu op te laden. Netbeheerders hebben geen reden deze uit te schakelen omdat de netspanning gelijk blijft.

Was het maar zo dat netbeheerders pulsen sturen om thuisinstallaties te manipuleren, want dan werd ik rijk door filters op de markt te brengen. ;)

Met een thuisaccu kun je feitelijk de hoofdschakelaar in de zomer uitzetten zodat alle stroomtoevoer naar het stroomnet buiten het huis wordt afgesneden en je dus zelfvoorzienend bent.
Overdag stroom van de zonnepanelen, in de avond van de thuisaccu.
Alhoewel dit de grootste nachtmerrie is voor stroomleveranciers is dit toch wel een beetje de toekomst.

Netbeheerders zijn nu allemaal zo'n beetje langzaam hun polsen aan het doorsnijden, al dan niet in combinatie met de (voorgaande)politiek. De incompetentie spat er vanaf en de graai en hebzucht is buiten het binnenhof te ruiken. (R.Jette)
Hopelijk grijpt de nieuwe regering op tijd in voordat we allemaal aan de goden zijn overgeleverd. :)
De mensen zijn niet gek en zoeken naar manieren om hun geld in de zak te houden.
(my two cents.... frustratie van het vorige kabinet zit nog hoog) :biggrin:
 
Laatst bewerkt:
Na de zonnepanelen nu de elektrische auto aan de beurt.

Belastingvoordeel elektrische auto verdwijnt: straks goedkoper om weer op benzine of diesel te rijden?​


Bernard Vogelsang
Aangepast: Gisteren, 23:14Gisteren, 18:00in Geld





Amsterdam - Bezitters van een elektrische auto gaan de komende jaren in rap tempo meer wegenbelasting betalen. Minister Eelco Heinen (Financiën) repareert daarmee een gat in de Nederlandse schatkist. Maar wordt het daardoor voor elektrische rijders straks zelfs goedkoper om weer op benzine of diesel te gaan rijden?



Elektrische rijders hebben nu nog een belastingvoordeel. Maar dat gaat de komende jaren verdwijnen.

© ANP/HH
Elektrische rijders hebben nu nog een belastingvoordeel. Maar dat gaat de komende jaren verdwijnen.


1. Wat is er aan de hand?​



Om elektrisch rijden te stimuleren, betalen eigenaren van een stekkerauto al jaren geen wegenbelasting. Het vorige kabinet wilde dit voordeel vertraagd afbouwen, maar maakte daarbij een kostbare rekenfout. Om het ontstane gat in de begroting te dichten, gaat Heinen nu versneld een einde maken aan de belastingkorting voor elektrische rijders.



Deze fiscale korting gaat eerst in 2025 van 100% naar 75%. In 2026 krijgen bezitters van een stekkerwagen nog maar 25% korting op de wegenbelasting in plaats van de eerdere geplande 40%. En in 2030 is dit voordeel helemaal verdwenen, zowel voor elektrische als voor hybride auto’s.


2. Wat betekent dit voor de portemonnee?​



Omdat de wegenbelasting grotendeels wordt bepaald op basis van het gewicht van een auto, moeten bezitters van een elektrisch voertuig straks naar verwachting meer gaan betalen aan de fiscus dan wie op benzine of diesel rijdt. Stekkerwagens zijn door hun batterij namelijk vaak zwaarder.



Vereniging Elektrische Rijders becijfert dat een eigenaar van een elektrische Volkswagen ID.3 vanaf 2026 honderden euro’s per jaar meer kwijt is aan wegenbelasting dan wie een benzinevariant van hetzelfde model heeft.



Bij een gemiddeld verbruik kost een elektrische auto ongeveer 8 cent per kilometer aan stroom voor wie thuis laadt, terwijl een benzinerijder (bij een verbruik van 1 op 15 en een benzineprijs van €2,00) iets meer dan 13 cent per kilometer kwijt is. Een verschil voor het gemak van ongeveer 5 cent per kilometer. Wie 10.000 kilometer per jaar rijdt, geeft in een benzine-auto dus ongeveer 500 euro per jaar meer uit aan brandstof. Dat maakt voor sommige gebruikers de elektrische auto duurder, zeker voor de rijder die afhankelijk is van (duurdere) openbare laadpalen.


3. Hoe reageert de autosector?​



„Wij zijn hier niet blij mee. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat elektrische auto’s qua wegenbelasting straks duurder zijn dan wagens op benzine of diesel”, reageert een woordvoerder van RAI, de vereniging van auto-fabrikanten en -importeurs.

Bekijk ook:
Kabinet zet mes fors in fiscaal voordeel elektrische auto na dure dubbele rekenfout


„Wij willen dat de fiscus minder gaat kijken naar het gewicht van een auto, zodat de wegenbelasting voor elektrische voertuigen hetzelfde of iets lager wordt dan voor brandstofauto’s”, stelt een zegsman van de Vereniging Elektrische Rijders.



De ANWB is verbaasd dat het kabinet in één klap de omslag maakt van het stimuleren naar het blijkbaar bestraffen van elektrisch rijden. „De snelheid waarmee de stimuleringsmaatregelen nu worden afgebouwd, is zo hoog dat we denken dat mensen gaan afhaken”, waarschuwt ANWB-ceo Marga de Jager.



Verkeersminister Barry Madlener bevestigt overigens via zijn woordvoerder aan De Telegraaf dat straks voor elektrische auto’s per jaar inderdaad meer motorrijtuigenbelasting moet worden betaald dan voor een vergelijkbare benzineauto. Hij erkent dat er daardoor minder elektrische auto’s gaan rijden en doelen uit de Klimaatwet uit zicht raken. „Een versobering van de correctie van de motorrijtuigenbelasting voor elektrische voertuigen leidt tot minder elektrische voertuigen in 2030 en daarmee ook tot een lagere CO2-reductie in 2030.”


4. Lopen de klimaatdoelen inderdaad gevaar?​



De RAI Vereniging vreest dat Nederland de klimaatdoelen in 2030 niet gaat halen als automobilisten weer massaal op benzine en diesel gaan rijden. „Voor minder CO2-uitstoot en minder stikstof is groei van het elektrische wagenpark essentieel.”



ANWB-directeur De Jager sluit zich hierbij aan. Zij wijst er ook op dat er in de EU vanaf 2035 zelfs geen nieuwe auto’s meer mogen worden verkocht die CO2 uitstoten. „We roepen het kabinet op om er oog voor te houden dat de transitie naar elektrisch vervoer betaalbaar moet blijven om de gestelde klimaatdoelen te halen.”

Bekijk ook:
Gestuntel met belastingen, maar één ding is zeker: automobilist blijft hoe dan ook melkkoe


5. Is autorijden dan nog wel betaalbaar?​



Vooral mensen met een kleinere beurs kunnen zich steeds vaker niet meer een eigen auto veroorloven, waarschuwt de RAI-woordvoerder. „Wij begrijpen dat het kabinet inkomsten nodig heeft, maar zien tegelijkertijd dat de prijs voor mobiliteit vooral wordt opgedreven door alsmaar hogere belastingen”, benadrukt hij. „Eén op de tien Nederlanders kan de kosten inmiddels niet meer opbrengen, met als gevolg dat het ten koste gaat van hun mobiliteit.”



De overheid wil volgend jaar ruim 19 miljard euro aan belastingen en accijnzen ophalen bij automobilisten. In plaats van het autobezit te belasten, zou de RAI Vereniging liever zien dat mensen de fiscus vooral gaan betalen voor het gebruik van hun wagen. „We begrijpen echter dat hiervoor op dit moment geen politiek draagvlak is. Maar op de lange termijn zou dit wel veel problemen oplossen.”
 
In het voorbeeld van brandstof verbruik is een benzine voertuig bij 10000km per jaar 500€ duurder uit in vergelijk met hetzelfde voertuig maar dan eleectrisch.

En nu betaalt de bezine voertuig ook nog eens wegenbelasting.
Als electrisch straks ook wegenbelasting moet betalen dan is electrisch honderden euro's meer kwijt.

Nu heb ik geen auto en snap die hele ophef niet.
Hoe zit het nu , ik zie door het voorbeeld amper verschil met benzine en electrissch als beiden ook wegenbelasting betalen.
🥴 Confused
 
In het voorbeeld van brandstof verbruik is een benzine voertuig bij 10000km per jaar 500€ duurder uit in vergelijk met hetzelfde voertuig maar dan eleectrisch.
Er staat wel bij "voor wie thuis laadt". Dan vraag ik me af of dat gewoon aan het stopcontact is, of dat men dan uit gaat van zonnepanelen of iets dergelijks.
Ik had hier wel eens graag de volledige berekening van gezien.
Overigens wonen wij gelukkig aan de grens en betalen we voor super 98 dik 20 cent onder die 2 euro en voor de gewone E5 zelfs meer dan een kwartje momenteel.

Ik snap die ophef ook niet en ben van mening dat het niet meer dan normaal is dat elektrische auto's ook naar gewicht gewoon wegenbelasting betalen. Ze wegen immers zwaarder, dus meer wegen slijtage en daar hoeven wij niet voor 't meest op te draaien.

Even nog los van dat zo'n elektrisch ding helemaal niet zo goed is voor het milieu uiteindelijk. En dan ga ik uit van nieuwe accu's na 10 jaar, het opruimen van de oude, de kosten voor fabricage van nieuwe accu's en dan hebben we het nog niet gehad dat je zo'n auto veelal naar de sloop kunt doen, want de meeste mensen gaan geen gemiddeld 7.000 euro neertellen voor hun tweedehands auto omdat er een nieuw accu pack in moet.
 
Autoaccu’s worden gerecycled tegenwoordig, dus ook de batterijen waar de auto mee aangedreven wordt.
 
Recyclen wat houdt dat in, oude cellen eruit en afvoeren en nieuwe erin.

Als het lipo accuus zijn vallen deze niet op te knappen.
Er staat wel bij "voor wie thuis laadt". Dan vraag ik me af of dat gewoon aan het stopcontact is, of dat men dan uit gaat van zonnepanelen of iets dergelijks.

Mijn zoon heeft een laadpasl en die wordt gewoon aan het net gehangen .
Schijnt de zon dan boffen , schijnt die niet jammer dan dan uit het net.

De laadpaal kan ook terugleveren dus je auto dient dan ook als leverancier.

Werkt hetzelfde als een accu voor thuisgebruik.
Die accu opladen kan via zonneenergie maar ook uit het net.
Leuk als je in de winter met een dynamisch contract de accu oplaad als de inkoopsprijs laag is en opgebruiken als de inkoopsprijs hoog is.

Rendementscverlies van de accu is ca 10-20%.
 
Links om of rechts om je bent vervoer nodig.
Kun je het niet op een fiets of een plof ( NOG alleen belast met btw) dan zul je toch de auto in moeten.
Oftewel
Haal maar een pot vaseline....
 
Als het lipo accuus zijn vallen deze niet op te knappen.
Niks recyclen, afbreken, het zijn lipo's dus zoals je al zegt, niks opknappen maar zie ze maar eens milieubewust af te breken.

Ik zie het trouwens niet gebeuren, er is gewoonweg niet genoeg capaciteit voor alle laadpalen wat er zouden moeten komen. Nog even los van het feit dat de kabelstructuur niet eens voldoende is.
Maar ja, daarom gaan we komend jaar ook 11% meer netbeheer kosten betalen en de jaren daarna nog veel meer.

Inderdaad @sat-ed we moeten de vaseline weer uit de kast gaan halen.
 
De laadpaal kan ook terugleveren dus je auto dient dan ook als leverancier.
Het schijnt dat je hiermee wel de levensduur van je autoaccu verkort.
 
Valt wel mee hoor. De accu van de auto wordt nimmer propvol gepompt en ook niet kats leeg geslurpt. Deze begrenzingen gaan automatisch in werking Dat doen ze om de accuduur te verlengen. Maar als je dat dag in dag uit doe tja dan is het vragen naar verkorten levensduur.
 
Waarom zou je energie van je auto willen terugleveren? Je krijgt daar immers vele malen minder voor terug dan wat je er voor betaald, dus ik begrijp daar even het fijne niet van. Maar misschien mis ik iets.
 
Nou BT als je met zonnepanelen je auto batterij oplaad en dan het zelf gebruikt is toch voordeliger dan uit het net halen.
 
Ja @janblues daar zijn we het over eens. Maar we hebben het nu over vanuit de auto batterij terugleveren aan het net, daar zie ik het voordeel niet van in.
Je doet toch het overschot van je zonnepanelen al direct terug leveren aan het net? Wat in je auto zit laat je toch daar gewoon in zitten? Dat ga je toch niet ook terug leveren?

Of bedoeld men terugleveren als de auto vol is en dan vanaf de zonnepanelen via de laadpaal weer terug leveren? Want dan zou ik het wel begrijpen.

Maar dat stond er niet bij dat je zonnepanelen moest hebben, er stond dat de laadpaal ook kon terug leveren en de auto dus als leverancier werkte. Vandaar dat ik het even verwarrend vind, omdat we het ook hadden over laadpalen zonder zonnepanelen.
 
Maar we hebben het nu over vanuit de auto batterij terugleveren aan het net, daar zie ik het voordeel niet van in.
Het zal gaan om elektriciteit uit de auto zelf te gebruiken zodra de zonnepanelen niets of te weinig opleveren. De opgeslagen zonne-energie zelf gebruiken.
 
Maar we hebben het nu over vanuit de auto batterij terugleveren aan het net, daar zie ik het voordeel niet van in
Niet terugleveren aan het net, de accu van de auto werkt hetzelfde als een thuisaccu , dus zet de accu in en gebruik die tijdens de vaatwas, wasmachine , droger en slurp dat uit de autoaccu, zodra de zon zich achter de wolken verschuilt. Zoals @Peer zegt.

Dus opladen met zoveel mogelijk zonnenergie en ontladen bij bewolkt weer.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Dus opladen met zoveel mogelijk zonnenergie en ontladen bij bewolkt weer.
Met mooi weer op de fiets
Met slecht weer ook op de fiets want de auto is "leeg"
Lol
 
  • Haha
Waarderingen: Dr.Z

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan