Begrip(penlijst) Linux

B

BiG_G

root: ook wel de su of Super User. In windows is dit de administrator. In windows zijn we gewend om alles netjes als administrator te doen. In linuxland doen we dat niet. Bij de installatie geven we een paswoord voor root en we maken daarna minimaal 1 gebruiker aan waaronder we gaan werken. Mocht het nu nodig zijn dat we iets belangrijks moeten doen, dan kunnen we als su of root aanloggen.

root: ook wel '/' of het begin van de directory structuur genaamd. in windows 'C:\' Met dat verschil dat in windows elke harde schijf zijn naam heeft waar een directory structuur aannhangt. In linux maakt het niet uit waar je het bestandsysteem neerkwakt, hoe je de (systeem)directorys plant, etc...Je zal als gebruiker geen zicht hebben op de schijven of partities.

/root: de 'home' van de Super User. Dit is de prive dir, daar doe je inprinciepe niets mee, tenzij je gevorderd ben... en waarschijnlijk doe je er dan weer niets mee.

/home: dit is de directory van alle users. Als jij jezelf de gebruiker piet hebt genoemd; /home/piet
Al jouw mp3tjes en films en document knal je daar in. Ook als je een programma installeert, zoals firefox, staat daar in. als je dan bv bookmarks hebt, en je backupped gewoon je /home... en na een crasch zet je je /home terug... Ben je NIETS kwijt! (als je echt slim bent zorg je dat bij installatie je /home een eigen raid setup heeft... En je systeem bestanden lekker op een appart schijfje ;))

shell: Ook wel terminal, console, commandline, dosbox voor linux en x-term genoemd. De termen die achter shell staan zijn overigens fout! De shell is niet meer dan een schil die commando's interpreteert en doorgeeft aan de kernel, het hard van de machiene. In linux worden de 3 onderdelen strikt gescheiden: Kernel krijgt commando's van shell, shell krijgt commando's van terminal of GUI (kde, gnome oid) en GUI krijgt commando's van jou.
Shell is er in diverse smaken, afhankelijk wat je met je machiene doet kies je de shell. Bash is de voornaamste, die gebruikt iedere normale user. ga je je richten op compileren en programmeren dan zou tcsh wel wat kunnen zijn. Maar zo zijn er nog een groot aantal. De belangrijkste is BourneAgainSHel (bash) en AgainShell (ash).

Console: Ook wel terminal, commandline, dosbox voor linux en x-term, k-term etc genoemd. De term shell is overigens fout! Shell staat hierboven beschreven. De terminal komt van vroegah, en wordt als een zeer essentieel onderdeel gezien in linux. Het is het ding wat de vrijheid geeft die je bij windows mist als je wat gevorderder bent.

package manager: Bijna elke linux distributie heeft een package manager. Deze draagt zorg voor het installeren en de-installeren van alle programma's, zorgt ervoor dat alle afhankelijkheden (dependencies) kloppend zijn. In SuSe is dat YAST. (Yet Another Setup Tool)

Rechten: Het hele linux systeem heeft rechten toebedeeld gekregen. elk bestand, programma of gebruiker heeft rechten. Deze worden verdeeld in 3 groepen: Eigenaar Groep en Iedereen. Daarna zijn er dus 3 opties: Read, Write en eXecute (rwx) Dit geld elk voor wie.
Als we een bestandje hebben dat share.file heet dat iedereen mag lezen en we doen een directory listing, dan zien we ong hetvolgende:
Code:
rwxrwxrwx      piet          users         share.file
^E ^G ^I       ^ Eigenaar    ^groep        ^Bestandsnaam.
Als alleen de eigenaar er wat mee mag:
rwx------ piet users share.file
Verdere uitleg over het hoe en wat volgt.







Nu stop ik er even mee, morgen om 05:00 weer de wekker.
Heb je aanvullingen: Ga je gang, maar doe opmerkingen even in een ander topic oid. Ik open later nog een start topic waarin dit allemaal volledig wordt besproken als praktijk werk.
 
mount: Het (softwarematig) aankoppellen van media. Denk aan diskdrive, tapedrive, cdromspeler etc. Ook usbopslagmedia valt daar onder.

mountpoint: Dit is het punt wat bekend is voor het systeem waar een mediaapparaat aangesloten moet worden. stel dat je een cdromspeler mount, en je hebt dat in het systeem bekend gemaakt als /mdia/cdromspeler dan is dat voor de mount gewoon een lege map. En na de mount is het de map van cdromspeler (eventueel gevuld met de inhoud van een cdtje.

/dev: de map waar alle 'drivers' staan.

/usr: de map waar alle (systeem)bestanden in staan die direct of indirect voor de users beschikbaar moeten zijn.

/bin & /sbin: Systeembestanden algemeen en / of enkel voor root toegankelijk. (eenvoudig uitgelegd ;))

/var: Variabelen? :biggrin: In iig staan hier vaak dingen zoals de log, ftp en apache onderdelen in. Vaak server gerelateerd spul kan je hier ook in terug vinden. Voor web en ftp werk kan /srv ook dienen.

ext2: Dit is de naam van een bestandsysteem. Windows kent bv fat, fat32 en ntfs. Linux kent er iets meer, en ext2 is de meest bekende.

ext3: Net als bovenstaand een filesystem. Met dat verschil dat ext3 een journalingmode bezit. Hierdoor verlaag je de kans dat je je data kwijt raakt bij een crash. Reiserfs bezit deze mogelijkheid ook. Echter het gaat me te ver om elk bestandsysteem uit te leggen, daarvoor gebruiken we de volgende optie.

www.google.nl/linux: Wellicht leuk om te weten dat google ontwikkeld is op een linux pc bij iemand in de garage. 2 vrienden die het ontwikkeld hebben, staan nu op de 16de plaats van de rijkste mensen op deze aarde. Ze bezitten elk 11 miljard dollar. Ze hebben de 'beste & snelste' zoekmachine(s) ter wereld en ook nog eens de bekenste. Immers, "even googelen" is een begrip geworden die nog steeds op linux machines draait. Ik geloof dat het een cluster is van meer dan 10.000 servers over de hele aardkloot.

nfs: Network File System. Windows kent samba (waar linux prima mee om kan gaan overigens) Linux kent NFS. Het idee is 1voudig: Op deze computer een partitie mounten van een disk die op een computer op afstand staat. In de dream kunnen we dat ook: op je pc een partitie maken voor de mount, op je dream mounten, en film opnemen op je pc via netwerk... :biggrin:

KDE: KDesktopEnviroment. 1 van de 2 bekendste Grafische User Interfaces (GUI). Ondanks hun eigen stijl heeft deze GUI nog het meeste weg van Windows. Standaard installeert hij zich op een wijze waar een beetje ervaren windows gebruiker zich redelijk snel thuis zal voelen. KDE kent verschillende opties om dingen in te stellen. Op verschillende manieren en op verschillende plaatsen. Dit maakt KDE misschien wat druk, maar je kan natuurlijk alles zo in delen zoals je wilt. Langleve de rechtermuisknop.

Gnome: Gnome is de andere GUI. Een veel spartaanser overkomende desktop manager. Dingen zijn maar op 1 plaats te vinden, en hoewel pracktish alles in te stellen is, lijkt het erop dat er toch minder opties zijn. Gnome is een stuk lichter dan KDE. Dus makkelijker als je een oudere computer gebruikt met minder resources.
En verder zijn er nog een groot aantal desktopmanagers. Veel lichter en heel anders in gebruik. Probeer er eens een paar, maar pas op voor de cultuurschok ;)

Evolution: Een emailclient gemaakt door Novell. Voelt in doen en laten aan als MS outlook. Hij kan prima samen werken, afspraken in de agenda worden aan beide kanten netzomakkelijk geaccepteert.

OO: Open Office. Een niet geheel onbekende waarschijnlik. Open Office werkt er keihard aan om een geduchte tegenstander te zijn van het office pakket. En voor zover ik weet is OO voor windows enorm terein aan het winnen. Op linux is het al een tijdje een bekende, en de samenwerking met de exelletjes en de .docjes gaat goed. Een prima alternatief dus.

linux: Linus Torvalds heeft rond het jaar 1992 dit super leuke OS gemaakt. Gebasseerd op UNIX. Veel dingen komen overeen met Unix, met dat verschil dat linux een andere broncode heeft en GRATIS is! Linus heeft er een patent op, je mag Linux verbouwen, maar alles wat je ermee doet MOET je vrij geven en je mag er geen geld mee verdienen. Alles wat eromheen hangt weer wel: Support, cd's, boeken etc... Hoedanook, duurder dan een vergelijkbare versie windows zal het NOOIT worden.



Zo, later weer verder.
 
En Elroy heeft nog een boel commando's beschreven die vanaf de prompt gebruikt kunnen worden. Deze commando's zijn over het algemeen bij shells zoals bash en ksh (de Korn Shell) zo te gebruiken. Maar meestal zijn er dan nog veel meer opties dan hier aangegeven. De opties zijn terug te vinden door voor het commando 'man' te tiepen, om aan te geven dat je de manual wilt inzien.

De dijk van een editor is vi of, nog mooier, vim (nee, niet die goekope huishoud coke van vroeger). In het begin lijkt het een onding, tot je er mee gaat werken. Dan blijkt het een briljant wondertje te zijn. En daar is ook al eens een beknopte handleiding voor op Duckfiles gezet.
 
hda hdb hdc hdd: Je harde schijven zitten waarschijnlijk aan IDEslots:
IDE1 master = hda
IDE1 slave = hdb
IDE2 master = hdc
IDE2 slave = hdd

Voor Sata en scsi schijven wordt het resp:
sda
sdb
sdc etc....
 



Oliebollen Hosting Fun Oliebollen

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan