Hoi Netty, en welkom op het Satellite FUN Board !
Behalve dat we hier graag over techniek praten, maken we ook graag zo af te toe een geintje; de naam van de site zegt het al.
In dat kader, willen we helemaal niet weten wat Wing39 allemaal met "jouw spulletje" doet of gaat doen
.
HD is een afkorting met twee (relevante) betekenissen.
De oudste daarvan is Hard Disk.
Een satellietontvanger kan voorzien zijn van een Hard Disk om opnames te maken.
Dan is er dus sprake van een ingebouwde recorder.
Gezien de mogelijke spraakverwarring met de betekenis hierna, is het wellicht beter om voortaan van een HDD (Hard Disk Drive) te spreken, das ook een gangbare afkorting.
Maar meest actueel staat HD voor High Definition.
Bij High Definition bestaat het beeld uit meer beeldpuntjes, waardoor er een veel scherper beeld gemaakt kan worden.
Je ziet dat als je goed kijkt vooral bij ondertiteling die scherper is, maar ook bijvoorbeeld dat een kop met haar er ook echt als zodanig uitziet, en niet als een vlek van de juiste kleur.
Je kunt dan bijna de haren apart zien (das natuurlijk weer een beetje overdreven).
Omdat er hiervoor meer informatie verzonden moet worden, zou uitzenden een erg kostbare aangelegenheid worden.
Daarom heeft men een andere manier van uitzenden bedacht, die efficiënter omgaat met die informatie.
Het is mogelijk meer programma's van een lagere kwaliteit uit te zenden in deze stand dus ook voor SD (Standard Definition) (dus wat we tot nog toe hadden), is het de moeite waard om die nieuwe uitzend techniek toe te passen.
Omdat daar dus wat te verdienen valt, maakt onze Nederlandse provider daar ook gebruik van.
High Definition betekent dat het beeld beter is dan wat we gewend waren, het zegt niets over hoeveel beter.
Er zijn dus meerdere "versies" van HD uitzendingen en de verbeteringen zijn niet overal even duidelijk.
"Tot overmaat van ramp", heeft men in hun bezuinigingswoede bij provider CDS (Canal Digitaal Satelliet) ook nog eens besloten deze programma's uit te zenden via een andere satelliet.
Die satelliet is de minder bekende Astra3, en omdat ie minder bekend is, is hetzelfde uitzenden via die satelliet goedkoper dan uitzenden via de satelliet die iedereen kent.
Dit alles leidt er toe dat het omschakelen naar een betere beeldkwaliteit niet alleen een kwestie is van een andere TV (TeleVisie
), maar ook heb je dan een andere satellietontvanger nodig, en moet je schotel anders afgesteld worden of voorzien worden van een mogelijkheid om beide satellieten gelijktijdig te kunnen ontvangen.
Die optie van beide gelijktijdig is meest populair, want er is veel meer te ontvangen dat dat wat onze nationale provider biedt.
Dat wil je natuurlijk niet gelijk weggooien om met de laatste stand der techniek mee te gaan als dat niet noodzakelijk is.
Persoonlijk adviseer ik iedereen die nu gaat investeren in een installatie, in ieder geval rekening te houden met HD TV en de ontvangst van 2 satellieten gelijktijdig.