ExpressCard verdringt PC Card in notebooks

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.440
Waarderingsscore
730
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
De ExpressCard verdringt langzaam maar zeker de PC Card, bij het publiek beter bekend als pcmcia. Het is even opletten als u een notebook koopt, zeker als u van umts of hsdpa gebruik wilt maken.

De PC Card, meestal pcmcia genoemd, is al vele jaren een vertrouwd uitbreidingsslot in notebooks. Maar in veel nieuwe notebooks is dit type slot vervangen door de ExpressCard. ExpressCard vertrouwt op de PCI Express bustechnologie die in nieuwe notebooks en desktopcomputers is ge?ntegreerd. Dat zou de prestaties ten goede komen, en het stroomverbruik wat terugdringen. De PC Card zal langzaam van het toneel verdwijnen, en bestaande PC Card accessoires kunt u in veel nieuwe notebooks niet meer gebruiken.
Een PC Card is 85,6 mm lang en 54 mm breed. Een ExpressCard is een centimeter korter (75 mm) en kan 34 mm zijn (ExpressCard/34) of 54 mm (ExpressCard/54). In notebooks zal vooral ExpressCard/34 worden gebruikt. Het bredere (54 mm) type past ook, maar vraagt meer vermogen, en kan vooral nuttig zijn voor gps-ontvangers en tv-kaarten. Het brede type zal met name voor accessoires van desktopcomputers worden gebruikt. Een ExpressCard kan namelijk ook met usb-aansluiting worden uitgevoerd.


De ExpressCard vervangt steeds vaker PC Card

Goed opletten wat u koopt
Dell (de Inspiron 1300), Fujitsu Siemens Computers (enkele modellen uit de Amilo-serie) en Apple (in de MacBook Pro) hebben al notebooks met ExpressCard uitbreidingsslot ge?ntroduceerd. De vertrouwde PC Card sloten vindt u daarin niet meer terug. Een nadeel is, dat er nog niet zo veel uitbreidingen van het type ExpressCard op de markt zijn, terwijl de PC Card behoorlijk is ingeburgerd.

Als u nog PC Card accessoires wilt gebruiken, is het zaak goed op te letten welke notebook u koopt. Zeker als u van umts of hsdpa gebruik wilt maken. Er zijn op dit moment namelijk nog helemaal geen umts/hsdpa-datakaarten van het type ExpressCard. Voor de T-Mobile umts/hsdpa web'n'walk datakaart die we voor een test gebruiken, hebben we moeten uitzien naar een notebook met PC Card slot. Jammer genoeg rusten fabrikanten vooral kleinere notebooks uit met ExpressCard, terwijl juist die modellen ideaal zijn voor mobiel werken.

Nog geen umts/hsdpa-datakaarten in ExpressCard uitvoering
Enkele fabrikanten hebben al aangekondigd om in het najaar met ExpressCard datakaarten voor umts/hsdpa op de markt te komen. Novatel Wireless behoort tot die fabrikanten. Wat Option gaat doen, is nog niet duidelijk. Option is marktleider als het gaat om de productie van datakaarten. De fabrikant levert in Nederland datakaarten van het type PC Card voor het umts-aanbod van onder meer KPN, Vodafone en T-Mobile.

In Duitsland is een usb-modem voor umts/hsdpa op de markt gebracht (http://www.hacker-datentechnik.de). Die past dus gewoon in de usb-poort van nagenoeg iedere notebook. Daarnaast levert de fabrikant adapterboxen waarin u een PC Card umts-datakaart kunt steken. Die adapterbox wordt vervolgens weer op de usb-poort aangesloten.

Uitbreidingen hoeven niet pers? extern te zijn. Verschillende fabrikanten produceren modules die in de notebook 'onder de motorkap' kunnen worden gestoken. Zo heeft Sierra Wireless de MC5725 ge?ntroduceerd, voor Amerikaanse EV-DO en CDMA 1X netwerken. Fabrikanten van notebooks kunnen dergelijke modules in hun notebook integreren. Op termijn zullen er ook dergelijke modules op de markt komen die umts en hsdpa ondersteunen.


BronTelecomwereld
 



Oliebollen Hosting Fun Oliebollen

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan