Het betreft alleen de voetbalwedstrijden. Het is overigens een prejudici?le uitspraak. Hetgeen een rechtsvraag is van een rechter (in dit geval een Engelse) aan een hoger gerecht (in dit geval aan het Hof van Justitie van het Gerechtshof van de Europese Unie (HvJ EUGH)), betreffende de uitleg van een rechtsregel. Hangende de behandeling van die vraag bij de hogere rechter, wordt de procedure voor de lagere rechter geschorst. De lagere rechter zal na de prejudici?le uitspraak zelf ook uitspraak doen met toepassing van de prejudici?le uitspraak. De hogere rechter beslist dus slechts over de gestelde rechtsvraag en doet niet zelf uitspraak, maar de rechtsvraag is uiteraard meestal van kardinale invloed op de zaak. Zo ook in dit geval. De Engelse rechter zal duseen definitieve uitspraak moeten doen.
In dit geval pleit de uitspraak van het HvJ EUGH de vrouw niet vrij, want voor publiek gebruik is ze gebonden aan de auteursrechten. De Engelse rechter moet zich daarover nog buigen.
Overigens moet je ook denken aan hetgeen net voor en net na een voetbalwedstrijd wordt uitgezonden, want daar zijn doorgaans wel de auteursrechten van toepassing. De vrouw in kwestie kan mogelijk binnen de regels blijven indien ze voor en na de wedstrijd de decoder uit laat staan, zodat haar klanten niets kunnen zien via die Griekse kaart. Op het moment dat de wedstrijd begint kan ze de Griekse kaart wel gebruiken en dus haar klanten de wedstrijd bekijken.
Wij denken dat de uitspraak negatief kan uitpakken voor de voetballiefhebbers in Europa. Immers zodra de huidige contracten zijn afgelopen, zal in nieuw op te stellen contracten rekening worden gehouden met de uitspraak, waardoor de waarde van het contract wel eens zo opgeschroefd kan worden dat andere landen geen interesse meer hebben of degene die de voetbaluitzendrechten heeft biedt het gewoon niet meer zo uitgebreid aan. Dit laatste zal natuurlijk minder inkomsten met zich meebrengen en indien het te duur wordt en andere landen geen rechten meer afnemen idem dito. Afwachten dus wat de toekomst zal brengen en eerst maar eens de uitspraak van de nationale rechter in Engeland afwachten.