Er is dacht ik al eens eerder over geklaagd, maar er is niets tegen te doen helaas.
Reklamelimiters? Vergeet het maar. De TV heeft een limiter net als de radio uitzendingen. Er was eens een docu die dan liet zien dat er zgn. bij reklame en film en gewone uitzendingen niets met het volume gebeurde en als dat al harder gezet zou worden dat het dus toch gelimit zou worden.
Men legde uit dat de reklame de INDRUK had harder te klinken doordat men er licht galm en meer omgevings- of bijkomende geluiden in verwerkte.
Zoals zij het lieten horen klonk het inderdaad harder.
Doch het verschil was helemaal niet vergelijkbaar met wat bijv. inderdaad SBS6 ofzo doet. Volgens mij werkt dat prima zo bij de publieke omroep maar zeker niet bij de commercielen waar je vaak echt je tv rustig een of meer streepjes zachter kunt zetten.
SBS doet sowieso al aan kabaal maken, want hier is al genoemd dat je maar eens moet wisselen van sbs naar een andere zender, je merkt het verschil.
En ALS er al limiters zijn, verdenk ik de omroepen ervan dan het geluid van de film of normale uitzendingen gewoon zachter te zetten, en het geluid van reklame gewoon voluit tegen de limiter op, dan krijg je hetzelfde effekt.
Neeee... de reklame gaat dan inderdaad niet harder dan mogelijk, maar het uitzendingvolume zit gelijk een paar streepjes lager, zelfde effekt. Ze kunnen ons veel wijs maken maar we trappen er niet meer in.
De Reelbox heeft al de mogelijkheid dat een opname gestopt wordt tijdens de reklame.
Een gat in de markt voor iemand die een TV bouwt met de mogelijkheid om middels diezelfde techniek het geluid zacht (of configureerbaar zachter, bijv. 1, 2 of 3 streepjes zachter) te zetten, dat is echt gouden handel.
En als het met een Reelbox met opname kan, dan moet het met volume ook kunnen.
Uiteraard zou het ons "een grote Europa" niet misstaan om een geluidsnorm vast te stellen en dat alle landen dan een afspraak maken, een nieuwe uitzendnorm dus waarbij bepaald wordt dat alle stations, commercieel of publiek, gewoon standaard xx db uitzenden, niet meer en niet minder.
Dus is het te zacht moeten ze harder, is het te hard moeten ze zachter. Zou een prima oplossing zijn.
Zal alleen niet vlug komen, want wat voor de burger interessant is, daar hebben ze in Brussel niet zoveel haast mee. Dat zie je onder andere wel aan dingen als de wegenbelasting die eigenlijk al lang afgeschaft het moeten zijn en de nodige andere dingen.