Laptop : kan geen boot/device vinden

edbe

Sr. Member
Lid sinds
12 okt 2009
Berichten
311
Waarderingsscore
58
Punten
28
Locatie
🌍
mijn laptop start op en daarna geeft hij aan dat een geen boot/device kan vinden.
wat kan ik het beste doen.....
 
Harde schijf vervangen of cdrom uit het apparaat halen.
Zit er geen cdrom in, dan is de harrde schijf zeker defect of bootsector beschadigd..
Ziet het bios de harde schijf?
 
bios ziet idd gewoon de schijf
 
Boot eens met een cdrom of usb stick. En dan een schijfcontrole doen.

Heb je in de bios ook wel de bootvolgorde c.q. opstartvolgorde goed staan? Soms kan dat (bijv. als batterij leeg is of andere reden) omspringen naar iets anders, bijv. cd/dvd speler. Als daar dan niets in zit vindt ie ook geen boot device.
Dus ook even controleren of de disk wel als eerste boot device (soms meerdere plekken) vermeld staat.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Kan ook zijn dat de bootsector van de HDD weg is of beschadigd, dan ziet de bios de HDD wel maar de kan de HDD niet booten. USB stickje of CD gebruiken met een MBR reparatie tool kan dan de oplossing zijn. https://www.easeus.com/partition-manager-software/free-mbr-repair-tool.html

 
Ik zit te denken aan een bios instelling. Soms dan wil de bios na een update, zeker wanneer het een wat oudere computer is, opstarten in UEFI modus, terwijl de hardeschijf bootsector zegt dat hij liever via de normale modus opstart.
Nu weet ik niet of dit symptoom spontaan is ontstaan, of na een update, maar wellicht kun je in de bios aangeven om niet in UEFI op te starten....of in het geval van een UEFI installatie, UEFI dan wel in te schakelen.

Zelf heb ik wel eens die vergissing gemaakt in een ver verleden door UEFI in te schakelen, waarna de harde schijf niet meer verder wilde en de bootsector niet aansprak.

 
zal er naar kijken,
ga niet veel poespas doen, kan hoogstwaarschijnlijk een nieuwe laptop kopen
 
Laatst bewerkt:
Is ie niet meer snel genoeg dan? Want als de disk stuk is dan is een disk een stuk goedkoper dan een nieuwe laptop.
 
hij was wel erg langzaam met opstarten
 
Dat kan meerdere oorzaken hebben, bijv. malware en/of defect aan harddisk en/of inderdaad langzame/oudere cpu.
 
hij was wel erg langzaam met opstarten
Vervang de harde schijf maar gewoon. Serieus. Wat BT zegt, de harde schijf kan een defect hebben waarbij sectoren beschadigd raken en wellicht ook de bootsector.

Wat er aan de hand is, is het volgende:
Een wat oudere harde schijf, of een harde schijf in een laptop die vaak verplaatst wordt terwijl het aan het werk is, kan slechte sectoren krijgen waar de schijf geen data meer op kan plaatsen.
Wat doet Windows, die probeert te redden wat er te redden valt en verplaatst deze data, wat een vertraging tot gevolg heeft.
Nu is het zo dat een schijf altijd wel wat slechte sectoren kan hebben en een dataverplaatsing gebeurd regelmatig.
Wanneer er steeds meer sectoren slecht worden, moet er steeds meer data verplaatst worden naar een "goed stukje schijf" en dat gaat tijd kosten.
Gevolg: Laptop of pc trager met opstarten, trager met data verwerken en traag met alles.

Er kan nog data van de oude schijf gehaald worden met programma's als "get data back", maar dan moet de schijf nog wel benaderbaar zijn.
Het spreekt voor zich dat de schijf los met een (usb)adapter aan een goede pc of laptop moet hangen.
Is de schijf niet meer benaderbaar, dan komt er meer specialistisch werk bij kijken, maar dat gaat te ver om hier neer te zetten.
...en dat wil ik ook niet . ;)
 
Langzaam opstarten zegt niets, dat is echt een Windows ding. Mijn vrouws laptop doet er 10 minuten over om op te starten en die is ongeveer 5 jaar oud en HDD is niets mis mee. Enige optie om die weer wat sneller te krijgen is Windows er weer vers op te installeren want alle andere manieren om het weer wat sneller te krijgen werken niet. Meestal zit er in laptops ook een 5200 rpm HDD die uiteraard een stuk langzamer is dan een 7200 rpm HDD.

Ik zou zeker de bootsector even overschrijven met een verse MBR, kan helemaal geen kwaad als de laptop geen boot device vind. Ik heb hier denk ik al zo´n 30 of meer aan HDDs liggen en heb er door alle jaren heen maar 2 hoeven weg te gooien, alles zelfs de genen van ruim 30 jaar oud werken hier nog steeds. Heb er alleen wel een speciaal dockings station voor moeten kopen om ze nog te kunnen gebruiken.

Wat ik wil zeggen is gewoon voor je iets opentrekt en gaat vervangen probeer dan op zijn minst alle andere mogelijke opties. Lukt dat niet dan pas vervangen, of is dat te ouderwets gedacht van mij?
 
of is dat te ouderwets gedacht van mij?
Nee, daarom schrijf ik ook dat het meerdere oorzaken kan hebben.
Het klopt wel wat @Dr.Z zegt dat gezien er nu ook een probleem is met het vinden van het boot device, het vermoedelijk toch wel verstandig is de schijf te vervangen.

Maar ik ben net zo ouderwets als jij. Ik zou eerder eens een reparatie of verse installatie proberen en zien wat er gebeurt. Soms gaan die dingen dan weer enige tijd goed mee. En dan kun je nadien beter gelijk een snellere laptop kopen en heb je nog even tijd daarvoor te sparen.
Als het niet lukt is een nieuwe harddisk of SSD sowieso snel gekocht en er in gezet.
Dus wat dat betreft denk ik net zo "ouderwets" als jij.
 
Heb geen oplossing anders dan de al gegeven suggesties.
Maar wel een tip.

De oude Sony van mijn vrouw was ook niet meer vooruit te branden. Ik heb toen de DVD unit rruit gehaald die werd toch niet gebruikt en daar een hdd caddy ingezet met een 240 GB SSD . Windows 10 pro erop en heeft jaren daarna prettig gewerkt.

Nu is de Sony niet geschikt voor W11 en ziet er optisch niet meer uit. Ook keyboard heeft kuren.Tijd voor vervanging.
Voorbeeld caddy :

Bekijk Gembird MF-95-02 2.5 inch HDD-inbouwframe.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Misschien is het ook handig om te weten om welke hardware het gaat in de laptop van @edbe, zoals het type processor en de hoeveelheid werkgeheugen. Een 4e generatie I3 met 4 GB ram bijvoorbeeld zal niet echt meer voor veel laptopplezier gaan zorgen. Met een 8e generatie I7 en 8GB ram kan je dan weer wel een redelijk vlot systeem maken.
 
Met 8GB red je het tegenwoordig ook niet meer, vooral als je de computer altijd aan hebt staan. Windows heeft de nare gewoonte steeds meer geheugen te pakken en uiteindelijk werkt het na een paar dagen op 8GB dan ook niet meer lekker. Ik heb in mijn 16GB en na een dag of 4 heeft Windows daarvan al 70% opgesnoept en als ik het dan langer laat aanstaan komt het gebruik uiteindelijk rond de 90% en wordt het gelijk een stuk minder prettig werken. Windows gaat voledig verkeerd om met het geheugen gebruik, duizenden mensen hebben dat al aangegeven maar Microsoft trekt gewoon de schouders op. Microsoft zegt dat het komt door foute software en drivers maar dat valt per direct in het water omdat het met een schone installatie helemaal kaal ook gebeurd, dan geef je eigenlijk je eigen drivers en software de schuld :)

Maargoed 8GB is prima als je elke dag de boel uitzet of herstart, 4GB is eigenlijk niet meer werkbaar hedendagen zoals Peer al aangeeft ook al gebruik je daar een i7 mee of een goede generatie amd.

Een wat oudere laptop/pc kun je nog steeds prima gebruiken, wat meer geheugen erin 8GB of hoger en een SSD van minimaal 512GB. Dan kun je nog wel een tijdje voorruit onder Windows 10 dat pas in 2025 support verliest. Als je dan toch iets moet vervangen dan maar gelijk op een manier dat het ook wat voordeel oplevert.

Maar nogmaals: zoals Peer al aangeeft is het ook wel handig om te weten om wat voor laptop het hier gaat en wat er allemaal inzit.
 
vooral als je de computer altijd aan hebt staan.
Dat is ook niet de bedoeling van computers, alleen servers blijven 24/7 draaien.
Ik kan het hier niet testen want ik heb de pc wel lang aan staan, maar niet zo lang. Echter in die 12-14 uur die de pc hier dagelijkse aan staat, vreet hij niet mijn geheugen op.
Met een herstart wordt ook eens de cache geleegd en dat soort dingen en zeker als hij uit gezet wordt, dan worden de nodige dingen nog definitief weggeschreven.

Dus voor normaal gebruik is 8 gb op een laptop wel voldoende als de cpu ook snel genoeg is. Maar meer is altijd beter natuurlijk.
Met een goede i5 en een SSD met 8 gb kun je ook nog een behoorlijk rap systeempje maken.
En in 2025 zet je er gewoon Linux op, werkt ook nog als een trein dan. :)
 
  • Leuk
Waarderingen: Peer
Dat is ook niet de bedoeling van computers, alleen servers blijven 24/7 draaien.
Bij ons staat alles 24/7 aan, de boel gaat nooit uit. Maar mijn computers zijn altijd wel met wat bezig. Vooral als je wat AI software gebruikt en videos converteerd, in die modes kun je beter even nachtje slapen want dan is het wel klaar :)

Geheugen is niet na 1 dag weg dit begin je meestal pas te merken na een dag of 3. Toch is aan laten staan het beste voor je hardware, heb nog nooit een kapote pc of laptop gehad en een aantal stond meer dan 10 jaar 24/7 aan. Hier naast mijn werk pc staat een acer laptop al aan sinds 2015 en die draait ook nog prima zolang ik die maar op tijd herstart. Deze heeft 8GB aan geheugen en nog altijd een hdd wat de boel hedendagen wel wat traag maakt maar nog steeds werkbaar, was een zeer rappe laptop in 2015 met een goede amd fx processor en een grafische kaart van 2GB, je kan er nu nog steeds flinke games op draaien zolang die niet meer vragen dan 8GB geheugen.

Ik heb jaren linux gebruikt, maar op 1 of andere manier kreeg ik het eigenlijk nooit helemaal 100% naar mijn zin. Vond de fijnste altijd linux mint cinamon, zeer gebruikers vriendelijk. Maar als ik nu weer linux moet kiezen wordt het heel verassend puppie linux, super klein maar je kunt er alles mee zelfs op je win partitie installeren en multibooten en dan nog is er Q4OS wat ook heel erg mijn aandacht trekt.

Opties zat om een oudere laptop een nieuw leven te geven.
 
Toch is aan laten staan het beste voor je hardware,
Ja dat kan best, maar toch wordt geadviseerd om minimaal 1x per week te rebooten, dat zal ook niet voor niets zijn.
Daarnaast verschillen de meningen hier soms over v.w.b. het aan laten staan, ligt er dan ook weer aan hoe lang de boel in rust is.
Ik heb hier ook nog een pc uit 2017 en nog een uit 2012 die prima draait maar ook nog schijven die nog ouder zijn.
Als je veel doet en het stroomverbruik interesseert je niet, dan kan het soms best handig zijn het ding aan te laten staan. Inderdaad bijvoorbeeld als je veel video conversie doet is zo'n voorbeeld. :)

Maar we raken te veel off-topic.
Inderdaad mogelijkheden zat om een oude laptop nog leven in te blazen.
 
Als je veel doet en het stroomverbruik interesseert je niet, dan kan het soms best handig zijn het ding aan te laten staan. Inderdaad bijvoorbeeld als je veel video conversie doet is zo'n voorbeeld. :)
Voordat het te offtopic gaat. Laatste

Stroom verbruik van computers/laptops is in het algemeen zeer laag. Stroom besparing doe je dan ook het beste op grootverbruikers.

En nu weer terug naar het huidige onderwerp. :bier:
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan