Onrust in open-sourcewereld over licentie

eendenteam

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
1 feb 2004
Berichten
6.270
Waarderingsscore
65
Punten
48
Leeftijd
122
{bron:webwinkel}
Donderdag, 19 februari 2004 - De nieuwe licentie van XFree86, verantwoordelijk voor de grafische schil op Linux- en Unix-pc's, leidt tot opschudding in de open-sourcewereld.

'Niet acceptabel', zo luidt het oordeel over de nieuwe licentie van XFree86, de grafische gebruikersinterface voor Unix. Door de licentiewijziging zou de nieuwe versie van XFree86 niet langer in overeenstemming zijn met de GPL (General Public License), menen critici, zoals Richard Stallman van de Free Software Foundation.

De nieuwe versie van XFree86 (4.4.0) wordt niet opgenomen in de Linux-distributies van onder meer Mandrake, Red Hat en Debian. Ook Theo de Raadt van OpenBSD heeft te kennen gegeven dat de XFree86-licentie niet in overeenstemming is met de licentie van BSD. Dat is opvallend, omdat de BSD-licentie geldt als de minst restrictieve licentie.

"Red Hat is een overtuigde voorstander van open-sourcesoftware en -technologie?n, en de nieuwe licentie voor Xfree86 lijkt bedoeld om bestaande vrijheden in te perken zonder dat daar technische voordelen tegenoverstaan. Althans geen voordelen die gunstig zijn voor de open-sourcegemeenschap", zo licht Mike Harris van Red Hat het besluit toe om niet te upgraden naar versie 4.4.0 van Xfree86.

Volgens David Dawes van XFree86 is de nieuwe licentie echter niets meer dan een poging om 'ervoor te zorgen dat Xfree86 en degenen die daar aan bijdragen de waardering krijgen die ze verdienen'.

Dawes weigert echter naar tegenargumenten te luisteren, zo luidt de kritiek. "Ik heb geprobeerd om te praten met David Dawes", schrijft Theo de Raadt. "Maar hij reageert vijandig."

De licentieverandering van XFree86 komt op het moment dat steeds meer fabrikanten van grafische kaarten Linux-versies van hun drivers uitbrengen. Een van de functionaliteiten van XFree86 is het verzorgen van de hardwareaansturing die nodig is voor voor een grafische interface, 3D en videobeelden.
 
{bron: tweakersnet}
Op Slashdot is een bericht verschenen over een slechte ontwikkeling voor het XFree86-project. Dankzij een recente verandering in de licentie van het project, hebben een groot aantal distributeurs besloten om de nieuwste, nog te verschijnen, versie van XFree86 niet in hun distributies op te nemen. XFree86 is tot nu toe het meest gebruikte X11-systeem onder Linux.

De distributeurs die te kennen hebben gegeven in iedergeval geen XFree86 4.4.0 mee te leveren zijn Red Hat, Debian, Gentoo en Mandrake. Fedora, de gratis community variant van Red Hat, is bezig om de distributie geschikt te maken voor ondersteuning van andere X11-implementaties en zal dus mogelijk ook af zien van levering van XFree86. OpenBSD, een alternatief besturingssysteem wat niet is gebaseerd op Linux, heeft eveneens aangekondigd om de nieuwste XFree86 niet mee te leveren onder de huidige licentie.

Het probleem van de nieuwe licentie is dat men niet meer vrij is in het aanpassen en distribueren van de code zonder expliciet te vermelden dat de copyright van de code bij het XFree86-project ligt. Dit gaat in tegen de standaarden voor 'Free Software', zoals vastgelegd door de Free Software Foundation. Wat de distributies die de nog te verschijnen 4.4.0 versie niet mee gaan leveren nu gaan leveren is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zullen de meeste de huidige 4.3.0 versie blijven meeleveren om mogelijk in de toekomst over te stappen op een alternatieve X11-implementatie.

Naast XFree86 is ook Apache in opspraak geraakt vanwege licentieveranderingen. Dit laatste project is door de FSF eveneens aangemerkt als incompatible met GPL. Echter is dit probleem minder ernstig, aangezien Apache alleen enkele claims met betrekking tot patenten heeft opgenomen in haar licentie, iets wat mogelijk in de volgende versie van GPL ook zal zitten.
 
Red Hat stelt zich zo hypocriet op als de pest. Wel nu met een grote mond schreeuwen dat ze open source ondersteunen etc. maar ze stoppen wel de support van RedHat 7, 8 en 9 (de nieuwste) voor thuisgebruikers.
Wat overblijft is wel nog een opensource versie, maar die wordt door RH gebruikers ondersteunt, niet meer door RH zelf. Als je van RH zelf nog wat wilt, dan kun je alleen nog de Enterprise Edition kopen. Dus ja betalen en dan ook nog voor iets wat voor thuis in principe totaal niet interessant is.

Dus dat Red Hat zich maar buiten deze discussie houdt want die kunnen zelf ook niets anders meer dan commercie.
 



Oliebollen Hosting Fun Oliebollen

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan