Black Tiger, ik heb het voor nu op de makkelijke manier gedaan, de mix gehaald hier bij de boer en bond.
Maar als je het echt lekker wil maken dan kook je de room zelf, dit deden wij vroeger op school ook, maar in de bakkerij hadden wij ook een kant en klare mix waar we alleen water toe hoefde te voegen, maar deze was wel erg lekker.
We hebben ook even met de luchtige room gewerkt, deze was erg lekker, maar het enige voordeel was dat we door de luchtigheid van de room minder gewicht in het broodje of tompouce deden, dus in principe verkochten we lucht!
[volume] En deze room had ook nog een ander nadeel, deze konden we niet mee bakken in de oven...
Zeker bij de Limburgse vlaaien, want deze werden met room en fruitvulling gebakken.
Het recept op de manier dat wij het op school deden.:
Ingrediëntenlijst
Voor de banketbakkersroom
500 ml melk
1 vanillestokje
100 gr suiker
2 eidooiers
45 gr maïzena
Stap 1
Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
Stap 2
Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
Stap 3
Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Stap 4
Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.
Stap 5
Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (koelt sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.
Stap 6
Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Klop het geheel voor gebruik kort door tot een gladde en romige banket bakkersroom.
Volgende week???
Zeeuwse Bolussen.