Rijkswaterstaat heeft de frequentie voor satellietrepeaters vrij gegeven.

The Wizzard

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
22 dec 2003
Berichten
1.542
Waarderingsscore
3
Punten
38
Leeftijd
59
Satelliet repeatersystemen.


Het satelliet repeater systeem is bedoeld om een satelliet provider zoals b.v. Astra zonder het plaatsen van schotels , doch slechts met kleine LNBF?s te kunnen doorgeven op bestaande satelliet ontvangers in flatgebouwen, en als concurrentie met Digitenne .

Het systeem werkt als volgt:

Op het dak van een gebouw worden 2 schotels geplaatst. De ontvangen signalen worden per polarisatierichting ontvangen en versterkt. Hierna worden de signalen via Twee kabels naar een zendantenne gestuurd. Deze zendantenne bestaat uit 4 kleine antennes die twee polarisaties verzorgen en twee hoeken kunnen aansturen. Hierdoor kan totaal een hoek van 90 graden worden bediend. Het signaal wordt door de antennes circulair gepolariseerd. Aan de ontvangstkant dient de bewoner een circulair gepolariseerde LNB te gebruiken.Hierdoor kan de bewoner de bestaande schotel verwijderen en de bestaande kabel aansluiten op de nieuwe LNB.

Gebruikte frequenties:
De frequenties die aan de ingang worden ontvangen worden aan de uitgang weer uitgezonden.
Deze frequenties zijn dus gelijk aan de satelliet frequenties en liggen tussen de 10 en 12 GHz.

Storing op bestaande schotels:
Een van de eisen van Rijkswaterstaat is dat de zender vanuit het Noorden moet uitzenden, zodat de straling ten alle tijden op de achterkant van bestaande schotels valt. Hierdoor is er een afscherming i.p.v. een versterking door de schotel.

Storingen op bestaande schotels kunnen voorkomen maar zijn waarschijnlijk laag en te verwaarlozen..

Het systeem is ontwikkeld door een bedrijf in Korea..
Er is daar al jaren ervaring opgedaan met het repeatersysteem. De aanpassingen die gezamenlijk voor Europa zijn gedaan hadden betrekking op de navolgende zaken:

? De Europese satellieten werken met een lage en een hoge band.
? De opbouw van de gebouwen is anders, wij hebben meer lage en lange flats.
? De kanaalscheiding diende te worden verbeterd, i.v.m. de breedbandige signalen die in Europa gebruikelijk zijn.
? De bandbreedte van de ontvangstantennes diende te worden aangepast.
? De ontvangstantennes zijn voorzien van een schakelbare LO voor zowel laag als hoog.

Op St Maarten werkt men op de Franse zijde van het eiland ook met een repeater systeem voor de France Telecom, echter zijn daar normale schotels gebruikt.

Uitgangsniveau van de LNA:

Het uitgangsniveau van de LNA ligt op ongeveer 0,5 milliwatt.

Conclusie metingen:

Wanneer we de signaalniveaus vergelijken met die van Hotbird uit een normale 60 cm schotel valt op dat de niveaus niet veel in niveau verschillen. Hieruit mag de conclusie worden getrokken dat het niveau in de lucht uitgezonden door het repeatersysteem vergelijkbaar is met het niveau van de satelliet vermeerderd met de versterking van de 60 cm schotel.

De Praktijk:
Uit de praktijk is gebleken dat de ontvangst geoptimaliseerd kan worden door de ontvangstantenne iets meer naar buiten of naar binnen te schuiven. Dit is praktisch opgelost door de bevestigingsstang van de antenne schuifbaar te maken.

Belangstelling:
Er is een hele grote belangstelling voor het systeem, echter zoals ook met glasvezel ?internet -triple play en GSO worden velen niet gehinderd door kennis van zaken. Het systeem is heel erg mooi voor de doorgifte van een satelliet .

Met name in de grote steden kampt men met flats waar een woud van schotels is ge?nstalleerd. Deze staan vaak in het zicht van de straat en men wil daar van af.

Indien men alle Turkse bewoners in een Flat stopt, en de Marokkaanse bewoners in een andere dan kan men op het ene gebouw Turksat doorgeven en op het ander gebouw Hotbird of Nilesat. Wanneer het nieuwbouw is en er wonen alleen autochtone mensen welke alleen maar interesse hebben in Astra , is het een mooie oplossing.
.
Concurrentie met GSO:

Dit systeem kan niet concurreren met GSO. Ten slotte is GSO een heel andere markt. Bij GSO wil men van minstens drie - vier satellieten de volledige bandbreedte aan de meestal Allochtone bewoners doorgeven.
Bij nieuwbouw zijn de aanlegkosten van een GSO installatie vaak enkele promillen ten opzichte van de totale bouwkosten.Omdat toch overal nieuwe leidingen aangelegd dienen te worden betaald men in weze slechts de prijs voor de leidingen zelf. Een 17 kabel systeem voor transparante doorgifte is dan erg betaalbaar.

Daarnaast kan met GSO triple play worden toegepast, zodat men televisie-radio en internet en telefonie via dezelfde kabel de woning kan binnenbrengen.

In de praktijk blijkt de deelname van GSO afhankelijk van de hoeveelheid allochtone bewoners tussen de 65 en de 80 % te liggen.

Daar waar de Allochtone bewoners slechts een 15-20 % van de totale woningen uitmaken, is een repeater systeem met eventuele IF omzettingen voor een aantal Turkse en Marrokaanse een eventuele optie.
 
Ik heb het met interesse gelezen. Nu ook maar hopen dat de diverse bouwvereniging hier ook hun medewerking aan willen verlenen als er een schotelverbod van toepassing is etc.

Eerder had ik hier wel eens iets over gelezen, maar wist bijv. niet dat de techniek uit Korea kwam en welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op dat gebied. Zeer interessant artikel dus!
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan