Stadsverwarming perikelen

the matrix

Addicted Member
Special Friend
Donateur
Lid sinds
28 okt 2007
Berichten
7.770
Waarderingsscore
761
Punten
113
Leeftijd
74
Locatie
Een stoplicht op rood.
Ik heb stadsverwarming zonder centrale thermostaat, dus iedere radiator heeft een regelkraan , standje 3 en radiator bereikt bepaalde temperatuur niet erg aangenaam systeem.

Heb een honeywell evohome multizone systeem gekocht en wat volgens beschrijving super eenvoudig installeren is zit ik toch met gigantische problemen.

Ik heb 3 zones badkamer, slaapkamer en woonkamer.

Programma ingesteld en warempel voor slaapkamer en badkamer werkt het systeem. Perfect.
De radiator gaat aan en uit op de geprogrammeerde tijd(en) op de centrale touchscreen

Maar de woonkamer is een drama, krijg het niet voor elkaar, smorgens behaaglijk bij het opstaan en alle drie de radiatoren zijn op temperatuur en voelen identiek warm aan, maar na enige tijd begint er een van de drie te overheersen en blijft doorverwarmen totdat de ingestelde kamer temperatuur bereikt, de andere twee blijven uit omdat die de ingestelde kamertemperatuur hebben en dus vinden dat ze genoeg gedaan hebben en blijven koud grrrrrrrrrr.

Snap er geen hol van dacht dat de regelkranen stopten bij de ingestelde temp. Maar schijnbaar regelt het systeem net zo lang totdat de ingestelde temp van de centrale regelunit heeft bereikt.

Beschrijving lijkt nergens op en kan niet vinden om dit goed te krijgen. En dat voor een systeem van 599?.

Iemand ervaring ? Met evohome  systeem voor stadsverwarming oid. :pfff:


 
Hoe is de opstelling van je 3 radiatoren en welke blijft doorverwarmen
 
kan het zijn dat die andere 2 regelkranen in de warme luchtstroom van die ene radiator zitten?

isoleer die andere 2 eens met een handdoek
 
Twee radiatoren voor en een achter.

U vormige kamer de ene keer is het voor koud en achter loeiheet en ook andersom.

Geen idee hoe op te lossen regelkranen luisteren naar temperatuursensor in bedieningspaneel. Is die bereikt dan gaan de radiatoren hierop regelen maar die koude jongens lukt het dan niet op temperatuur te komen.

Bv alle therm kranen krijgen commando 22 graden wat ik instel. En die temp komt ook in display van therm kraan maar blijven of blijft koud en die ene staat weliswaar ook op 22 graden maar wordt ca 30 graden om de woonkamer op 22 te houden. 





 
https://www.kijkvoelbeleef.nl/Honeywell/Support/Perproduct?id=9d151d70-f6ba-4ae3-aed8-7def9ea4ca86
als ik daar een beetje rondlees, kom ik tot de conclusie dat de kranen ook de temp meten en terugkoppelen naar de bedieningseenheid.
verder wordt er gezegd dat er binnen 1 zone slechts een kraan de temp kan meten en terug zenden.
je moet toch de handleiding nog eens zorgvuldig napluizen
 
binnen 1 zone zou je dus 1 master en slaves moeten hebben
 
je zou het systeem ook voor de gek kunnen houden.
maak voor die 3 radiatoren elk een aparte zone aan.
je geeft ze alle 3 dezelfde programmering als basis, middels een paar temperatuurmeters kun je de ruimte dan ook nog gaan finetunen.
Bijv. achterkant op noorden, meer afkoeling en daar bijv. 1 graadje hoger, je hebt tijd kan je dus lekker mee spelen :)
 
Das een goeie tip die ik zeker ga uitproberen.

Maar eerst mijn nieuwe instelling afwachten.
Ipv de temperatuur door centrale unit in te stellen heb ik nu in de woonkamer een van de radiator temperatuur sensor als leider gekozen. Als deze de temperatuur bereikt regelt de centrale unit hierop en nu heeft hij de temperatuur bereikt en zet alle radiatoren dicht.

Heb nu nog even last van overshoot. De radiator temp staat op 22 graden en dus met een bloedgang regelt hij met drie radiatoren naar die 22 graden. Dan worden de therm kranen geknepen en vanwege de boost loopt temp nog even door naar 25 graden bij de radiator. . Je kunt de werkelijke temperatuur aflezen of de ingestelde temperatuur.

Maar 25 graden betekent dat de verwarmingvweer inkomt als ter plekke de temp weer onder de 22 komt.

Deze gap wordt in de loop van tijd steeds kleiner totdat hij echt stabiel 22 +/- 0.25 graden blijft

Dit is op te lossen door het eco systeem in te schakelen , dan regelt het systeem bv 1uur eerder dan gewenst in kleine stapjes naar 22 graden en dan heb je geen last van overshoot.

Hopelijk gaat dit zo wel goed werken en is in principe hetzelfde als drie zones toewijzen, dan is een zone de master en wordt door senso van centrale unit getegeld  en de twee ander radiatoren zijn slave. En die regelen dan  op de temp van de therm kraan.

Thanks voor het meedenken.

Komen er wel uit. Maar voor die prijs van dit systeem is de beschrijving hoe in te stellen minimaal.

Een mail naar honey onwel krijg je als antwoord om de regeling door een erkend installateur te laten doen of bij wie je de set gekocht hebt. (bol) 

Tok tok tok



 
jouw probleem was dat alle 3 kranen dienen als temp sensor en er slechts eentje zijn commando aan de unit kan sturen binnen 1 zone en dat is waarschijnlijk die, die de beste wifi verbinding met de unit heeft.
Dat met zon losse sensor was ik ook al tegengekomen en is de simpelste oplossing.
Verder is het systeem selflearning en zal zich steeds beter op jouw wensen afregelen.
 
Dat van wifi klopt niet helemaal die regelt niks alleen je kunt via wifi de temperatuur op afstand manipuleren.

Het systeem is zelf supporting op 868MHz toch?

 
als je 3 kranen hebt en die willen binnen 1 zone allemaal via wifi hun temp versturen naar de headunit, gaat dat volgens mij botsen en pakt de headunit het beste signaal. (of de hu kan gewoon niks met 3 signalen tegelijk uit 1 zone en pakt er dan maar eentje)
met extra sensor kan de hu adequaat reageren op 1 signaal, omdat er dan ook maar 1 signaal uit die zone komt
die kranen meten temp en dat moeten ze versturen per wifi naar hu en ontvangen dan hun commando, anders zou je over de kabeltjes struikelen
 
Jacob de regelkranen op de radiator hebben geen Wi-Fi . Alleen de centrale unit heeft wifi.

Het regelen gebeurd door de regelunit middels 868Mhz signaal .

Wifi is alleen nodig dat je de temperatuur op de regelunit via je smartphone kunt aanpassen. Bv je gaat boodschappen doen en je besluit ergens te gaan lunchen .Nu kun je met je smartphone de temperatuur vanuit het eetcafe lager zetten en nadat je je rond gegeten hebt weer hoger zetten zodat het weer behaaglijk is als je thuiskomt.

De regeling maakt gebruik van de temperatuur sensor in de regelunit.
De regelunit stuurt een signaal (niet via wifi maar met 868Mhz) naar de regelkranen en zet deze net zolang open totdat de sensor in de centrale unit zijn ingestelde temperatuur heeft bereikt en sluit dan de kranen.

Heeft een van de radiatoren een hogere temperatuur t.o.v de anderen dan zal deze radiator op den duur winnen en in de loop van de dag alleenheerser worden , wat hier ook gebeurd..

Omdat de centrale unit zelflerend is zou hij zich kunnen aanleren dat de regeling om zijn eindtemperauur te halen zodanig is dat hij de warmste radiator steeds vol aanstuurd en de andere twee een beetje.

Misschien staat de centrale unit op een verkeerde plek. Vermoedelijk wordt de warmte van een radiator eerder gevoeld .

Blijf stoeien met mogelijkheden. Vandaag eens chatten met een deskunige van honeywell
 
ik denk dat het toch 2richtingsverkeer is met die knoppen
 
Nog niet gechat , maar heb het grote vermoeden dat de ene radiator veel sneller  doorstroomt zodat deze radiator eerder warmte produceert en daardoor deze warmte eerder de sensor bereikt. Hierdoor gaan de drie kranen dicht en bij wederom vraag naar warmte wint deze weer en langzaam aan zal die ene radiator alleen heerser worden. En in staat zijn de kamer op gewenste temperatuur te houden. Want de hele kamertemperatuur iblijft goed alleen bij de "koude"radiatoren " mis je de stralingswarmte en is het niet behaaglijk.

Mijn verwarmingssysteem is ook 35 jaar oud dus die kranen aan de radiator zijn waarschijnlijk aan vernieuwing toe.
Wat ik wel merk dat het regelpinneke behoorlijk zwaar is in te drukken als de regelkraan eraf is. Mss de verkeerde omdat in het begin men uitging van stadsverwarming regeling van 10 bar en we ook zwaarder gelaste radiatoren moesten aanschaffen. Het plan was almelo hengelo en enschede onder de stadsverwarming te brengen , bleek financieel onhaalbaar. Nu hebben we gedeeltelijk stadsverwarming in Almelo (1500 woningen) en een eenvoudige stookcentralev en nu is de druk max 2.5-3 bar. Mochten in het begin alleen gelaste pijpen gebruiken met schroefdraad, nu mag knelkoppelingen ook. Dit ter informatie.

Heb nu een ongebruikte hr92we ingesteld als sensor en deze dichter bij de koudblijvende radiators gezet. Kijken watcer gebeurd.

Als dat zo is dan moet ik op een of andere manier zorgen dat de doorstroomsnelheid van de drie radiatoren  gelijk afgeregeld moet worden en dat zou ik niet weten hoe dat voor elkaar te krikgen, er is wel een stelschroef die ik kan verdraaien maar hoe de flow (liter per minuut of zo) te meten????

Volgens mij is dat het probleem.
 
waarom mijn eerste idee niet proberen en 3 zones aanmaken voor die kamer?
 
Heb ik gedaan maar dat was helemaal een ramp.

Reden is dat de niet geregelde zone de omgeving meten .Wat gebeurde er.

Bij start gaan alle drie de radiatoren open en regelen de temperatuur volgens ingestelde zone 1

Dat gaat goed , maar zodra de temperatuur bereikt is ~ 21 graden. Dan stoppen de drie regelkranen.

Alleen de temperatuur van de 2 ongeregelde zones lopen in temperatuur op naar 28 graden omdat die dicht bij de radiator staan en daar de temperatuur meten en koelen zeer langzaam af naar 21 graden.

Inmiddels is de kamer temperatuur beneden 21 graden gezakt en zal zone 1 weer actief worden.

Omdat zone 2 en 3 nog in temperatuur boven de 21 graden ter plekke voelen blijven die uit en krijg ik hetzelfde effect dat die nooit meer inkomen omdat zone 1 leider is geworden. 



 
Het meest vervelende is dat je een halve dag moet wachten voordat de regeling zijn optimum vindt.
 
Vergeet het chatten honeywell heeft dat niet, had een chat gevonden maar dat was van een bedrijf die deze honeywell en andere systemen verkoopt...

Probeerde het maar ze kennen me niet dus werd ik verwezen naar bedrijf van aankoop.

Dus honeywell gebeld en wat denk je wat hun advies is?  Laat het systeem installeren door erkende specialist. Zie op website welke in de buurt zit


Dus blijf ik experimenteren. Ben er inmiddels wel achter dat het belangrijk is waar de temperatuur sensor of regelunit staat.

Verschrikkelijk systeem bij stadsverwarming zonder aan/uit klep.

Nu ga ik de aanvoer en afvoer meten per radiator. Misschien geeft dat een indicatie waar ik wat aan  heb.

Had voort de test alles open dus dregelaars eraf maar dan meet je drie gelijken
75 graden aanvoer en 70 graden afvoer.

Dus dat was geen goede manier. Wanneer hrt systeem in de regeling zit dan moet ik die delta temp bepalen om de flow tecweten te komen bij bv 20 graden.

Maar ja das makkelijk gezegd dan gedaan.


 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan