Originally posted by Black Tiger
Ik heb er 2 in Maastricht uitgericht, ook op 5 oost (sirius) dacht ik, maar het kan ook zijn dat het 1 west was.
Werken in elk geval perfekt.
De positie van een geostationaire satelliet wordt aangegeven door de plek waar hij boven de evenaar staat, boven welke meridiaan hij staat. Bijvoorbeeld de Astra 1 satellieten staan op 19,2 graden oost. als je nu in de atlas kijkt dan kun je zien dat die satellieten boven de plaats Mbandaka in Kongo (Afrika) staat. De Sirius (5 graden oost) staat boven de Atlantische Oceaan in de buurt van Sao Tome (eilandje voor de westkust van Afrika.)
--------------------------------------------------------------------------------
De aarde draait rondom de poolas dus de geostationaire satellieten ook. Deze poolas is voor de draaibare opstelling van belang. Wij laten de schotel draaien om de poolas zodat we dezelfde baan gaan volgen. De poolas loopt recht door de aarde van noordpool tot zuidpool
Azimuth is de hoek tussen het ware noorden en de richting waarin de satelliet van ons uit gezien staat. Azimuth wordt aangegeven in een hoek tussen 0 graden en 360 graden. Azimuth voor de sirius is in Nederland ongeveer 180 graden.
Elevatie is de hoek tussen het aardoppervlak en de richting waarin de satelliet staat, anders gezegd de hoek tussen aardoppervlak en de richting, in het verticale vlak, waarin de schotel moet kijken om de satelliet te kunnen ontvangen.
Declinatie is de correctiehoek die we moeten toepassen omdat de satellieten niet oneindig ver weg staan maar op een relatieve korte afstand van de aarde staan. In onderstaande tekening geeft de rode lijn de poolas op de rotor of polarmount weer en de gestippelde rode lijn de richting waarin de schotel dan kijkt. Zoals je kunt zien is de elevatie naar de satelliet een kleinere hoek. Om dit te corrigeren moeten we de schotel voorover laten kantelen op de polarmount en die hoek heet de declinatie. Deze declinatie is voor alle types schotel gelijk alleen bij off -set schotels zal deze waarde bij de offset hoek verrekend worden.
Gebruik in Nederland de Sirius satelliet als referentiesatelliet(12382H 27500 ?)als je in het Westen woont. Woon je in het Oosten gebruik dan de Eutelsat W-3 welke op 7 graden oost staat(11552H 27500 ?). Een atlas geeft je hierover enig uitsluitsel.
De breedtegraad kan in Nederland vari?ren van 53o30'' op Schiermonnikoog
via 53o15'' stad Groningen
53o00?? Den helder/Assen
52o45?? Hoogeveen
52o30?? Purmerend/Zwolle
52o15?? Hilversum/Hengelo
52o00?? Delft/Arnhem
51o45?? Middelharnis/Oss
51o30?? Middelburg/Helmond
51o15?? Weert
51o00?? Sittard
tot 50o45?? Vaalserberg.
Deze breedtegraad heb je nodig om de kanteling van je rotor ten opzichte van het aardoppervlak mee af te stellen.
Zorg er voor dat de mast of de beugel waaraan de polarmount wordt opgehangen zuiver waterpas/ in het lood staat.
Dit is erg belangrijk want anders is de kans groot dat je afwijkingen krijgt die niet te corrigeren zijn.
Om de hoek te bepalen zou je in het mooiste geval een waterpas met hoekmeter of een echte hoekmeter kunnen gebruiken, je kunt deze hoek ook bepalen door trial and error. Dat is dus de manier die door de meeste mensen gebruikt wordt.
Als je dit gedaan hebt is het zaak om de satelliet te gaan zoeken die het meest in het zuiden staat voor jouw locatie. Woon je bijvoorbeeld op 5 graden oosterlengte dan ga je zoeken naar de Sirius.( Woon je op 28 graden oosterlengte dan ga je zoeken naar de Astra2.)
Hiervoor zul je ook de inclinatie hoek moeten instellen. Simpel gezegd kun je zeggen dat de poolhoek en de inclinatiehoek geven je de elevatie(zie tekeningen)
Als je op deze manier de Sirius gevonden hebt(of de satelliet die bij je past) dan ga je kijken of je een satelliet kunt vinden ten oosten van de Sirius. Hiervoor moet je de polarmount met je ontvanger bedienen. (Stel in de ontvanger wel even de satelliet in die je wilt zoeken[transponder van die satelliet]) Neem hiervoor de Hotbird want dat is een sterke satelliet. Als je de hotbird hebt gevonden dan moet je kijken wanneer je het sterkste signaal hebt. Hiervoor moet je de schotel iets achterover trekken of voorover duwen. Noteer dat in een schema zodat je later kunt zien wat de correcties waren die je moest uitvoeren. Verander nog niks aan de instellingen van de schotel maar ga eerst ook een satelliet in het westen proberen, neem hiervoor de Telecom die op 5 west staat(check voor goede transponder). Kijk ook hier wat je moet doen om het beste signaal te krijgen. Aan de hand van je bevindingen zijn er al een aantal mogelijkheden mogelijk. Deze mogelijkheden zie je in onderstaande tekening.
Als er staat te veel declinatie dan betekent het dat de poolhoek te klein is. Andersom geldt het ook te weinig declinatie betekent een te grote poolhoek. Aan de hand van je bevindingen moet je de polarmount in gaan stellen. Het kan zijn dat je de mount iets op de paal moet verdraaien, of je moet de poolhoek iets verkleinen/declinatie vergroten of je moet de poolhoek iets vergroten/declinatie verkleinen.
De laatste acties moet je zolang herhalen totdat de installatie goed staat afgesteld.
Met Dank aan Pikkie (NDS Moderator ,collegaboard), LeXfiles.
Derk