@satslope, dat een celeron minder stroom trekt als een pentium komt doordat de celeron gewoon op een laag pitje aan het werk is.
Zou je deze celeron flink overklokken dan zie je de stroom ook toenemen.
Denk maar aan de FSB, de 'Front Site Bus' die bij een celeron op 100mhz staat en bij de pentium op 133.
De laatste pentiums draaien zelfs op 200Mhz bus!!
Wat er precies aan de hand is met Intel processoren, om op je 2e vraag terug te komen, is dat de vermenigvuldigings factor vasstaat.
Zo heeft een Celeron 700 MHz, als deze met een FSB van 100Mhz draait, een vermenigvuldigings faktor van 7= (even rekenen) 7xFSB(100)=700Mhz.
Dezelfde processor maar dan uitgevoerd als 'echte' pentium heeft een FSB van 133Mhz xFaktor 5.26=700 MHz.
Bij de laatste rekensom zie je dus dat een pentium nooit op 700 mhz kan draaien omdat een faktor van 5.26 niet reëel is uit te voeren en zal op 5.33 of op 5 komen te staan.
Maar het is onwaarschijnlijk dat er ooit een pentium 700 is geweest en zal dus een 733 zijn! De faktor van die processoren is dan 5.5. ( 5.5x133=733 ) wat rekenkundig veel logischer is.
@Werkezel, je hebt het helemaal bij het rechte einde als je het woord 'gebakken lucht' van Intel in de mond neemt.
Als je mijn eerdere uitleg leest, zie je dat ik het woord 'marketing' genoemd heb.
Uiteraard zijn de prestaties alleen op papier of met benchmarks te meten en is de praktijk, mits je de pc echt mishandeld, niet echt merkbaar.
Alleen bij echt zeer zware applicaties, waarbij de processor echt alles uit de kast moet halen, is het merkbaar.
Gelukkig is het de taak van de videokaart, van tegenwoordig, om de processor zoveel mogelijk te ontlasten, zodat de meeste games van nu ook vloeiend op oudere en tragere processoren lopen.