Zeven aanhoudingen in onderzoek naar card sharing fraude

aart44

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
31 mrt 2003
Berichten
2.687
Waarderingsscore
44
Punten
48
Leeftijd
80
Locatie
Amersfoort
Zwolle - Zwolle / Apeldoorn - Dinsdag 3 december hield de politie op verschillende plaatsen in Nederland vijf verdachten aan op verdenking van card sharing fraude. Daarvoor werden al twee vrouwen aangehouden. Zij verkochten illegaal tv-abonnementen en gaven hiermee kopers cq helers toegang tot tv-kanalen waarvoor normaal gesproken een legaal abonnement noodzakelijk is. Samen met het Openbaar Ministerie startte de politie een onderzoek naar aanleiding van aangiften van twee Nederlandse providers en signalen van Irdeto*.

Aanhoudingen en doorzoekingen

Vier mannen en een vrouw, in de leeftijd van 32 tot en met 55 jaar uit Enschede, Den Haag en gemeente Vlagtwedde werden aangehouden. Eerder werden twee vrouwen, 32 en 37 jaar, uit Enschede aangehouden en na verhoor in vrijheid gesteld. De politie verdenkt iedere verdachte afzonderlijk van het illegaal exploiteren van tv-abonnementen. Of er onderlinge samenwerkingsverbanden zijn wordt nader onderzocht.

De verdachten filterden met specifieke software de sleutel (codering), die uit een legale smartcard komt, uit een tv-signaal. Via internet stuurden zij de sleutel naar de afnemers zodat zij digitale televisie konden kijken. Ook leverden de verkopers de benodigde door hen ingestelde dreambox (ontvanger).

Afnemers kregen op deze wijze toegang tot allerlei tv-kanalen van een legale provider waarvoor normaal gesproken een legaal abonnement inclusief gemodificeerde ontvanger nodig is.

In het kort: Bij card- of keyword sharing wordt de smartcard die nodig is om versleutelde tv-signalen te ontvangen, tegen betaling verder verspreid via internet aan derden (de afnemer).

Vijf woningen van verdachten werden doorzocht. Op meerder locaties werd een netwerk aangetroffen waarmee de genoemde strafbare feiten werden uitgevoerd. Administratie en een grote hoeveelheid computerapparatuur werd aangetroffen en in beslag genomen.

Aanleiding en samenwerking

Twee providers en Irdeto zagen het aanbod van illegale abonnementen via internet toenemen en startten zelf een onderzoek. De uitkomsten van dat onderzoek bevestigde illegale praktijken en de politie werd ingeschakeld. De providers deden aangifte en in maart 2013 startte de politie het onderzoek, waarbij de periode maart 2010 tot en met heden onder de loep wordt genomen.

In het onderzoek werkt de politie nauw samen met de providers en Irdeto*.

Providers worden nationaal en internationaal slachtoffer van dergelijke netwerken (piraterij) en zien naast omzetderving ook het imago aangetast.

Belang aanpak card sharing fraude

Door card sharing fraude worden eerlijk betalende burgers oneerlijk beconcurreerd. Daarnaast komt het vertrouwen in mediavoorzieningen en het betalingsverkeer in een ongewenst daglicht te staan. Card sharing fraude kan de kwaliteit van betaalde tv aantasten. De brede maatschappelijke behoefte aan mediavoorzieningen tegen betaling wordt zo onrendabel voor providers, waarmee het bestaan van deze mediavoorzieningen in gevaar komt.

Ook de providers worden nationaal en internationaal slachtoffer en zien naast omzetderving ook het imago aangetast.

Zowel verkoper als koper strafbaar!

Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat niet alleen het verhandelen van illegale tv-abonnementen strafbaar is. De koper van deze tv-diensten maakt zich eveneens schuldig aan een strafbaar feit. Hierop staat zelfs een gevangenisstraf van vier jaar.

De politie roept iedereen op zich niet in te laten met ogenschijnlijk goedkope tv-abonnementen die via ongebruikelijke kanalen op internet worden aangeboden. Neem een abonnement af bij een gerenommeerde provider voor de zekerheid van tv-diensten en bijbehorende service. Want zodra een illegale verkoper wordt aangehouden en zijn activiteiten worden gestaakt, gaat uw televisie op zwart, bent u uw geld kwijt én bent u strafbaar.

Op het moment wordt het aantal afnemers van illegale tv-abonnementen geschat op enkele honderden. Hoeveel exact wordt nader onderzocht. In dit onderzoek zijn de afnemers eveneens helers. Alle illegale ‘abonnementhouders’ van de aangehouden verdachten zullen bericht ontvangen van hun frauduleuze handeling en de gevolgen daarvan. Mensen die de illegale signalen afnemen lopen overigens ook het risico op een strafrechtelijke vervolging en dus op een strafblad.

Aanpak fenomeen card sharing fraude

Card sharing, ook wel key sharing fraude genoemd, is een vorm van telecommunicatiefraude en valt als aandachtsgebied binnen de Nederlandse politie onder cybercrime. Zowel politie als Openbaar Ministerie zien in cybercrime een steeds vaker voorkomende vorm van criminaliteit die steeds meer schade toebrengt. De bestrijding van cybercrime heeft daarom voortdurende en een toenemende stevige aandacht in de opsporing.

Waar zich card sharing fraude voordoet treedt de politie op. Fraudeurs kunnen worden vervolgd.

Cybercrime komt steeds vaker voor door de digitalisering van de maatschappij. Zowel politie als Openbaar Ministerie hebben deze vorm van criminaliteit als speerpunt benoemd. De komende jaren gaat hier de nodige aandacht naar uit op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Niet alleen het opsporen van strafbare feiten speelt hierin een prominente rol, ook het vergaren van meer kennis en expertise staat voorop. Beide componenten versterken elkaar in de aanpak van de uiteenlopende vormen van digitale criminaliteit.

* Irdeto is de wereldwijde leverancier van de versleutelingstechniek.

Bron: politie.nl

 
Kijk aan, da's interessant nieuws!

Het zat er wel aan te komen want het begon ook de spuigaten uit te lopen met al die aanbiedingen van Dreamboxen met "abonnementen" die je met name op sites als marktplaats tegen kwam en nog steeds tegen komt zelfs.

Er wordt hier gesproken over irdeto, dus dan kun je er van uit gaan dat het bij de "providers" om Ziggo en UPC gaat, want die werken nog met de irdeto coderings techniek.

Canal Digitaal gebruikt dit ook nog wel maar in dermate kleine mate dat dit voor deze lieden totaal niet interessant meer is.

 
Ja Ziggo misschien maar UPC gebruikt Nagra daar zijn de box en smartkaart gekoppeld dus dan heb je pas wat aan een Dreambox als je de boxkey van die Nagrabox hebt.

Maar als ik het goed lees levert Irdeto de kennis om de netwerken op te sporen zie TotaalTV ja als die hun werk goed doen kunnen ze denk wel meer oprollen.

 
Klopt, je hebt helemaal gelijk. UPC zit op Nagra. Ik wist van die boxkey maar had er niet meer aan gedacht dat irdeto geen boxkey heeft en werd op de verkeerde voet gezet door die "twee providers" in het artikel.

Vraag ik me toch af wie die andere provider dan moet zijn. Want Canal Digitaal doet ook nog wel iets op irdeto, maar dat is zo minimaal dat het voor cardshare netwerken totaal niet interessant meer is.

Of het is toch CD, zou kunnen dat ze dit als testcase gebruiken ofzoiets.

Ze zijn er ook een aardige tijd mee bezig geweest. Als je leest dat ze al in 2011 mee begonnen zijn en nu pas de eerste arrestaties gedaan hebben, dan is dat toch een periode van 2 jaar. Er zal dan ook vast wel voldoende bewijs zijn.

Inderdaad werkte Irdeto mee als ik dat zo lees, maar ook dat is niet vreemd te noemen, het is immers hun codering waar misbruik van gemaakt wordt. Vrij logisch dus dat zij helpen actie daar tegen te ondernemen.

 
Staat in het bericht van totaal tv dat het o.a. om de m7 groep gaat, daar valt CD onder.

Je weet wel, CD die regelmatig de krant haalt omdat ze zelf hun eigen betalende abbonees dwars zitten.

Ik dacht trouwens dat zoiets om duizenden abbonees ging, maar ze hebben het over een paar honderd.

 
Ja o.m M7 de ander wil zich niet bekend maken.

Maar omdat er aanbieders op Marktplaats adverteren met service abo's op de kabel vrees ik dat de andere gedupeerde provider een grote kabelaar is die trouwens ook Irdeto gebruikt.

Maar als je het aanbied met telefoonnummer en ip nummer dan vraag je er om.

En de berichten gaan door van TotaalTV.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Tsja, ze zijn gedupeerd zeggen ze en dat zal ook wel.

Maar dat moet men ook met een korrel zout nemen, ik heb het idee dat die mensen die illegaal kijken straks toch niet legaal gaan kijken omdat het mss zowiezo te duur voor ze is om een echte abbo te nemen.

Dan zullen ze straks met netflix ook wel flinke inkomsten derving hebben, voor nog geen 10 euro kan je naar hartelust kijken.

Maar goed het blijft illegaal natuurlijk!

 
Het probleem is met name dat het niet meer om een relatief kleine club hobbyisten gaat, maar inderdaad door commerciele handel veel te groot is geworden. Met name veroorzaakt door o.a. advertenties op marktplaats waarbij "abonnementen" compleet met apparatuur wordt verkocht. En dan in hoofdzaak ook nog clone apparatuur.

Er zullen daarom zeker mensen bij zitten die een abo zullen nemen, maar het verlies zal ook in verhouding niet zo groot zijn voor CD in elk geval.

De kabel heeft tegenwoordig namelijk ook interessante aanbiedingen, vaak goedkoper qua keuze en al helemaal qua klantgerichtheid en klantvriendelijkheid. Die zullen er meer verlies op lijden.

Dat staat echter los van het feit dat het illegale gebruik losgeslagen was en het dus logisch is dat de bedrijven tegen acties zijn gaan ondernemen.

 



Kerstboom 1 Hosting Fun Feestdag

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan