rechtszaak tegen staat

Kilroy

Addicted Member
Lid sinds
15 aug 2002
Berichten
3.349
Waarderingsscore
1
Punten
0
Leeftijd
14
Er was in het nieuws dat negen Nederlandse filmproducenten en distributeurs de staat aanklagen wegens schade die ze lijden door illegaal downloaden.

Als schade wordt geeist is het dus een civiele procedure en geldt het burgerlijk wetboek en gaat het om geld dat ze van de staat eisen.
Bij een strafzaak klaagt de staat personen of rechtspersonen aan volgens het strafrecht.
Het vreemde is dat we brein niet horen en dat die voor hun procedeert?
Die verstopt zich blijkbaar een beetje.
Maar heeft al eerder verklaard dat rechthebbenden rechtszaken kunnen beginnen tegen individuele downloaders.
Dan zouden rechthebbenden moeten weten welke jantje, of pietje of klaasje wanneer wat zouden downloaden.
Flauwekul natuurlijk want dat zou een super-big-brother toestand worden en niet werkbaar.

We zien nu wat voor een draak de toenmalige verantwoordelijke Teeven heeft gemaakt!

http://tweakers.net/nieuws/106270/nederlandse-filmmakers-stellen-staat-aansprakelijk-voor-schade-door-downloaden.html

Grtz.
 
Het vreemde is dat we brein niet horen en dat die voor hun procedeert?
Die verstopt zich blijkbaar een beetje.
Brein verstopt zich niet maar Brein is geen partij in deze, want Brein richt zich tegen distributeurs en niet tegen afnemers. Brein weet net als ieder ander dat het heel moeilijk is om eindgebruikers te gaan aanpakken en laat dit soort rechtszaken in den beginne dus fijn over aan de film maatschappijen. Maar geheid als het makkelijk wordt om gegevens van eindgebruikers te krijgen, dat Brein ook wel er mee zal beginnen. Is nu te moeilijk en dus ook te duur aangezien er nog geen goede jurisprudentie is op het gebied van bewijslast en het verkrijgen van de NAW gegevens.

Dat zal vermoedelijk ook de reden zijn dat de maatschappijen nu eerst proberen de staat aan te klagen, dat is een stuk eenvoudiger. Mochten ze dat winnen (ook in hoger beroep), dan moet de staat betalen. Dat zal de staat niet fijn vinden en zal er dus ook vanuit de staat opsporing gaan plaatsvinden om de schade op hun beurt weer te kunnen verhalen.
En dat past precies in het straatje van de filmmaatschappijen etc. aangezien die dan geen moeite meer hoeven doen en kosten betalen aan bedrijven als Brein, voor opsporing en rechtszaken, dat is dan allemaal het pakkie an voor de staat.

Flauwekul natuurlijk want dat zou een super-big-brother toestand worden en niet werkbaar.
Daar vergis je jezelf dus echt mee. Dit is zeer zeker geen flauwekul en ook wel degelijk werkbaar en ook uitvoerbaar. Dat kun je zien in landen als met name Duitsland, waar p2p downloaders vervolgt en ook van hoge boetes voorzien worden. Je hebt er zelfs met een goede advocaat een harde peer aan om te proberen te bewijzen (als je dat al kunt) dat iemand je wifi netwerk gehacked heeft en op die manier gedownload. Dus wat er nu gebeurt is een zeer belangrijk proces voor de toekomst van wat er gaat gebeuren in Nederland.

Mochten de filmmakers dit proces tegen de staat verliezen, dan zullen ze zelf aan opsporing moeten gaan doen en dan de zaken per opgespoorde gebruiker moeten gaan aankaarten bij de rechter.
De boetes zijn dan weliswaar hoog, maar het is heel veel werk om mensen per stuk te gaan moeten opsporen en ook de eerste procedures die zullen moeten komen, tot vermoedelijk aan de hoge raad aan toe, om bij de providers de gegevens van de eindgebruikers te krijgen.

En dan is er natuurlijk nog altijd de thuiskopie heffing. Daar zal gezien het downloadverbod de overheid nu toch ook echt vanaf moeten. Want niet meer mogen downloaden = dus ook geen illegale kopie = dus ook geen recht meer op thuiskopieheffing. Daar zullen ook nog wel zaken over gaan komen.

Hoe dan ook kan dit echt het einde gaan betekenen aan p2p, torrentverkeer, popcorntime en soortgelijken en andere leuke downloads. De uitspraken van de komende rechtszaken zullen dus erg belangrijk en van grote invloed kunnen zijn.
 
Einde in zicht ook voor kodi(xbmc) en equivalenten kaosbox,  ditistv etc.

Worden donkere dagen voor kerst
 
Dat de Nederlandse filmproducenten elk jaar honderden miljoenen euro's mislopen is echt een groot lulverhaal.
Het is een onbewezen flutverhaal.
Er zouden dan elk jaar honderden miljoenen films (dvd's) verkocht moeten zijn van Nederlandse films en dat kan echt niet want wie zou die nou willen gezien de kwaliteit.
Ze zullen dan ook bij de rechter met cijfers moeten komen en waar die op gebaseerd zijn, dus dat wordt een moeilijk verhaal voor hun.
Wat er overblijft bij een rechtszaak zal moeten blijken.

De staat heeft die wet juist gemaakt zodat rechthebbenden in een civiele procedure konden claimen en dat het geen strafzaak werd.
En nu gaan ze niet individuen aanklagen maar de staat.
De staat kan niet individuen gaan aanklagen i.p.v rechthebbenden want dan zou de wet veranderd moeten worden en dat zouden de rechthebbenden wel willen.
Wat de klagers nu willen is blijkbaar dat de staat de burgers gaat controleren wat enorm veel gaat kosten en een soort mini nsa gaat worden.
De staat als beschermer van de bedrijven en niet van de burger, tjonge!

In Duitsland is het inderdaad goed fout en dat was ook op tv te zien.
Daar wordt gecontroleerd door een bepaald bedrijf waarvan ik de naam niet meer weet.
Daarbij worden veel fouten gemaakt zoals te zien was maar het bedrijf blijft stug volhouden wat wij constateren is waar en is geen discussie over mogelijk.
Het resultaat is voor velen boetes van duizenden euro's en geen verweer mogelijk.
Er komt geen rechter bij kijken en het is verder geen staatsbedrijf dus de staat heeft er niet mee te maken.
Het is daar inderdaad een belachelijke situatie met vrij spel voor de bedrijven.

Grtz.
 
Dat de Nederlandse filmproducenten elk jaar honderden miljoenen euro's mislopen is echt een groot lulverhaal.
Ja daar is iedereen het wel over eens. Ze doen altijd alsof ze enorme schade lijden maar in feite valt dat best wel mee. Want als de mensen het niet downloaden kunnen gaan ze het ook echt niet kopen. Hetzelfde argument als de software boeren en de platenindustrie gebruikte en daar is dus ook allemaal niets van waar.

De flauwekul waar je het over had sloeg echter op het big-brother verhaal en dat is dus geen flauwekul. Dat is voor de rechthebbenden wel uitvoerbaar zoals blijkt in Duitsland.:(

De wet tegen het downloaden is overigens ook niet vrijwillig door de staat gemaakt maar dat is opgelegd door Brussel.

De staat kan op dit moment inderdaad nog geen downloaders vervolgen, maar dat kan inderdaad wel na een wetswijziging en als de staat moet gaan betalen zal die er vermoedelijk wel komen.
Andere mogelijkheden zijn bijv. het opleggen van een bewaarplicht voor providers voor dit doel, want de huidige bewaarplicht is daar niet voor. Dus de staat kan nog niet onmiddellijk iets doen, maar er kunnen allerlei zaken wel uit voortvloeien. Dus logisch dat de rechthebbenden dit gaan proberen. We zullen zien wat er van gaat komen.

Er komt geen rechter bij kijken en het is verder geen staatsbedrijf dus de staat heeft er niet mee te maken.
Dat ligt aan je zelf. Je kunt wel de zaak voor laten komen en door een rechter laten beslissen. Nadeel is echter het probleem dat zij eenvoudig je schuld kunnen aantonen d.m.v. logs en het voor jou als klant veel moeilijker is om dan het tegendeel te bewijzen.
Daarnaast dreigen ze met veel grotere sommen boete (en advocaatkosten) als je de gang naar de rechter wilt maken dus daar deinzen de mensen voor terug en gaan dus eerder tot betaling over. En dat weten die grote bedrijven ook goed genoeg.

Het is daar inderdaad een belachelijke situatie met vrij spel voor de bedrijven.
Exact! En het risico is dus dat er een gerede kans is dat hier iets soortgelijks gaat komen.

Worden donkere dagen voor kerst
Dit jaar nog niet, rechtszaken en wetswijzigingen etc. hebben allemaal wel wat tijd nodig maar voor volgend jaar Kerst zie ik de lucht toch al aardig betrekken en donkere wolken verzamelen zich boven het interessante gebeuren.
 
Tja BT, de (download) wet is nou eenmaal de wet en die staat precies vast in tekst en niet een beetje zus of zo, en kun je niet omheen.

Daar staat in dat rechthebbenden kunnen claimen bij de individuen maar dat moet dan per persoon al zijn het er miljoenen.
Wat kan er gaan gebeuren als het tot een rechtszaak komt?
De rechtbank of rechters zouden kunnen zeggen, dat de zaak niet ontvankelijk is want de staat heeft niet gedownload of gepirateerd maar individuele personen en die moeten jullie aanklagen.
Of de staat kan niet aangeklaagd worden want dat staat niet in de wet en wat er wel instaat is wie wie wel kan aanklagen.

Het kan goed zijn dat brein zo slim is het over te laten aan die twee Nederlandse filmproducenten, want brein heeft gezegd dat individuele downloaders door rechthebbenden kunnen worden aangeklaagd, en dat is weer de staat niet.
Het kan ook goed zijn dat de filmproducenten wat druk op de ketel willen zetten om in onderhandelingen met de staat sterker te staan!

Hoe dan ook met welk verhaal ze ook komen, er zal duidelijk in moeten staan wat volgens hun de staat niet doet volgens de tekst van de wet!

Een schade van honderden miljoenen euro's per jaar bij een bevolking van 17 miljoen van alle leeftijden??

Toen de wet gemaakt werd was Teeven er trots op en zei dat de overheid niets ging doen en dat rechthebbenden dat maar moesten doen zoals brein omdat het een civiele wet was.
Wil je dat veranderen dan moet er een nieuwe wet komen en wel een strafwet volgens het strafrecht.
Volgens mij wil niemand dat hier inclusief de politiek.
Zelfs de vvd zal ertegen zijn want die zijn hypernerveus voor verkiezingen en peilingen.
Dus dat zal niet zo snel gebeuren.

Grtz.
 
De staat kan inderdaad niet aangeklaagd worden voor het downloaden van zijn inwoners, maar wel wegens nalatigheid oftewel dat de staat er niet voldoende aan doet om het verbod te handhaven. Dat is ook de bedoeling van de rechtszaak dacht ik.
Vandaar dat ik ook zo nieuwsgierig ben wat die uitspraak gaat worden, want hoe moet de staat dat gaan handhaven? Wat moet de staat nog meer doen om het downloaden tegen te gaan? Er is immers al voldoende informatie en communicatie over geweest. Dus in die context gezien kan de staat niet echt verweten worden onvoldoende te doen.
Betere handhaving van de wet dan? Dat is dus waar het vermoedelijk om zal gaan.
En hopelijk zal de rechter zeggen wat jij ook al aan geeft. Dat het geen strafrecht is en de staat de wet dus ook niet hoeft te handhaven, maar partijen in civiele procedures de downloaders zal moeten aanpakken en de staat dus geen partij is in deze.
En daarna is het dus wachten op de eerste aanklachten en de reacties (en rechtszaken) tegen de internet providers die geen gegevens willen verstrekken.

Het kan dus nog wel leuk gaan worden. Maar het gaat de rechthebbenden in eerste instantie zeker hopen geld kosten.
En als ze het al winnen, de mensen zullen (als ze al iets veranderen) veel sneller een abo nemen op iets als Netflix of Videoland voor 8 of 10 euro per maand voor vele films, dan dat ze 5 of 10 euro voor 1 film gaan betalen op dvd of blue-ray. Of andere alternatieven voor gratis kijken zoeken.

Een schade van honderden miljoenen euro's per jaar bij een bevolking van 17 miljoen van alle leeftijden??
Zoals gezegd, dat is het onzinverhaal wat ze al vele jaren ophangen en wat ook al gehanteerd is door de software- en muziekindustrie en wat feitelijk niemand meer serieus neemt. Daar waren we het al over eens.

Persoonlijk denk ik trouwens niet dat men de downloadwet zal gaan veranderen naar het strafrecht. Immers is dan de staat ook zelf verantwoordelijk voor opsporing en feitelijk gaat het downloadverbod om een uitbreiding op het auteursrecht en dat is altijd al een civiel recht geweest. Net als jij zie ik daar dus ook niet snel een verandering in komen.
 
Handhaven door de staat?
Ik weet niet of er iets over handhaven door de staat in de wet staat en wat die dan zou moeten doen en of die isp's en burgers moet controleren.
En alleen over wat wel in de wet staat kan geklaagd worden.
Dus dat zijn grote vragen.

Het zou te dol worden als twee Nederlandse filmproducenten naar Ziggo of anderen zouden kunnen gaan om te vragen wat alle gebruikers wanneer aan Nederlandse films hebben gedownload.
Een onzinnige kromme constructie.

Grtz.
 
Nee het zal niet zo zijn dat filmproducenten (al dan niet Nederlands, dat maakt niet uit) naar ISP's kunnen gaan om te vragen wat gebruikers wanneer aan filmmateriaal hebben gedownload. ISP's zijn geen opsporingsdienst en hoeven zich aldus ook niet te gedragen.
Het zal zo moeten gaan zoals in Duitsland, ze zullen met bewijs van download en ip adres moeten aankloppen bij de ISP van het ip adres en daar de NAW gegevens van bijbehorende gebruiker vragen. Als ze dat krijgen kunnen ze die gebruiker aanschrijven voor een boete en evt. civiel aanklagen als deze niet met de boete akkoord gaat.
Daarom zal de reactie van de ISP's ook weer interessant zijn, aangezien je dan toch aan een bepaalde bewaarplicht zou moeten voldoen anders dan die wat nu al verplicht is. Dat gaat niet gebeuren, ofwel de filmmaatschappijen moeten erg snel zijn, de meeste ISP's en webhosters hebben wel logs van een 5-7 dagen.
Dat is punt 1.

Punt 2 is het doorgeven van NAW gegevens, daar staan die ook niet om te springen dus dat zal ook nog wel wat voeten in de aarde hebben en vrijwel zeker ook jurisprudentie nodig hebben voordat daar medewerking aan zal worden verleend. Dat zal dus bij de rechter gevraagd moeten worden.
De uitspraken daarvan zullen bepalen of dat voor elk geval apart moet of dat er een uitspraak ontstaat waarbij ISP's dat bij bepaalde bewijslast zonder tussenkomst van de rechter zullen moeten doen.

Dat is een juridisch correcte en werkbare constructie. Daarom dat de komende uitspraken van diverse rechtszaken ook interessant gaan worden.
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan