Iemand ervaring met kleine zonnepaneel zwembad verwarming?

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
35.216
Waarderingsscore
1.164
Punten
113
Leeftijd
60
Locatie
State Penitentiary
Ik heb een Jacuzzi, dingen zijn 1.80m rond en 66 cm hoog, maar waterdiepte is zeg maar 60 cm.
Nu wil ik het ding eigenlijk ook verwarmen als de zon schijnt maar het geen 30 graden is buiten. Er zit verwarming in maar dat duurt veel te lang en kost een bak elektriciteit en ik heb geen zonnepanelen.

Toen kwam ik de volgende tegen:
19500-501-20020.jpg

Solar zwembadheater
110x64x14cm | Waterland
Kost 80 euro.

Er is nog een soortgelijke van 50 euro.
Panel | SHP-1 | Waterland

Een nichtje van me heeft een zwembad van 2 bij 4 meter en 1 meter diep en die kan met dat ding het zwembad 3-5 graden verwarmen zegt ze.
Alleen weet ik niet hoe lang je daarvoor de pomp moet laten lopen want dat is uiteraard nodig.

Nu laat ik bijna elke dag de pomp 2 a 3 uur lopen voor de chloor rond te spoelen en de algen tegen te gaan, maar zou dat genoeg zijn voor mijn kleine Jacuzzi om die 5 graden te halen in die tijd?

Wie heeft met zoiets ervaring?
Of zijn er betere alternatieven voor niet te duur?

NB! Als het buiten 28 graden is heb ik geen verwarming nodig, dan blijft de Jacuzzi warm genoeg, ik hoef hem geen 40 graden of zo te hebben, als ie rond de 30 zit is warm zat.
 
Helaas wel iets duurder, maar iets beters kun je niet bedenken.



_1_21574222296.jpg
 
Denk dat dit wat goedkoper is en zeker zo effectief. En wat ook belangrijk is een goede warmtedeken erop om afkoeling zoveel mogenlijk tegen te gaan.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Helaas wel iets duurder, maar iets beters kun je niet bedenken.



_1_21574222296.jpg
Dat is wel het beste systeem met een aardig prijskaartje.
Eem mooie tussenoplossing is er echter ook. Efficiënter dan een zonnepaneel en ook nog oprolbaar.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Zo'n doe het zelf verwarming heb ik ooit eens gemaakt @boets.

Je hebt flink wat meters tyhleenslang nodig om het een beetje te verwarmen.
 
@Peer, van die matten heb ik in het verre verleden ook weleens gehad, had er hier 12 liggen, maar dat was niet echt een succes, heb toen maar een warmtepomp en een goed solarzeil gekocht voor de afdekking, is in ieder geval een stuk effectiever. Warmtepomp gebruiken wij bijna nooit, het solarzeil warmt het water goed op als de zon erop schijnt en houd 's nachts het water redelijk op temperatuur.
 
  • Leuk
Waarderingen: Peer
@Dr.Z Dat gaat helaas veel te ver over budget.

@boets Op Tweakers staat een heel verslag van iemand die dat zo zelf gebouwd heeft met allerlei testen. Moet je ook weer een flinke pomp hebben en hij zat aan materiaal tegen de 180 euro aan.

@Peer Intex heeft ook van die matten maar daar zijn veel klachten over.

Misschien moet ik maar eens gaan vragen daar waar ik die Jacuzzi gekocht heb. Want mij schiet opeens te binnen dat ik dan ook met een aparte pomp moet gaan werken. De Jacuzzi heeft namelijk geen losse pomp zoals een zwembad heeft.
Nu heb ik op zich nog wel een losse pomp liggen voor een Intex zwembad dus in theorie zou het wel kunnen, alleen moet ik dan de slangen los in het bad laten hangen want dan zijn er geen aansluitpunten meer in dat badje, daar is dat allemaal te klein voor (doorsnee 1.80m).

Dus ik denk dat ik er nog eens over moet nadenken. Misschien ook eens kijken wat die Intex pomp aan stroom verbruikt en of dat interessant genoeg is.
 
Half youtube staat vol met dhz zonnecollectoren.

Een paar koperen leidingen, zwarte plaat en een stuk plexiglas voldoet..


iu
 
Laatst bewerkt:
Ja dank, op marktplaats kan ik ook kijken, maar Leerdam ligt niet bepaald in de buurt en zo ver rijd ik niet.
Doe het zelf is niet mijn ding.

Heb ook maar beperkt plek in de tuin en de Jacuzzi is maar klein. Ik denk dat het toch nodig zal zijn om dan zo'n pomp urenlang te moeten laten draaien om het een beetje te laten werken.
Misschien kan ik dan beter gewoon 20 liter water er uit scheppen met een emmer, en dan vanuit de kraan 2 emmers (20 Liter) heet water er in gooien, gaat sneller. :)
 
  • Haha
Waarderingen: Dr.Z
Wanneer je op Marktplaats nu iets vind wat jou wat lijkt en toevallig voor mij wel te rijden is, dan haal ik dat op en drop ik dat ergens op de route wanneer ik bij jou in de buurt ben, of breng het bij boets of zo.
..enfin, je begrijpt wat ik bedoel.

Overigens kan ik ergens wel begrijpen waarom je geen plaat van 2 meter bij 1 meter naast jouw zwembad wil hebben.. :biggrin:
Maar een kennis heeft een dergelijk apparaat als deze wat aardig werkt en tweedehands betaalbaar is.. Wel moet er een klein pompje er tussen.

1200x757.jpg



 
Laatst bewerkt:
Het is misschien een simpele oplossing om de verdamping tegen te gaan misschien wat duurder maar het werkt wel.
Heatsavr

Maar ik denk dat een warmtepomp beter gaat werken en uiteindelijk goedkoper worden.
Op Marktplaats staat een leuke
MP
 
Laatst bewerkt:
Die bollen heb ik gezien @Dr.Z kosten iets van 89 euro nieuw, die zonneplaat van mijn initiele post is 79 euro.
Op zich is dat nog wel te doen, maar het gaat mij er om te weten of hier iemand ervaring mee heeft en dan met name hoe lang een pomp aan moet staan voordat het water verwarmd is.
Dank overigens voor het aanbod!

@Nummer10 Die Heatsavr is meer om warmte binnen te houden, ik moet mijn Jacuzzi eerst opgewarmd krijgen. :biggrin:
Ik heb er een speciale thermo afdekking voor om de warmte binnen te houden dus dat werkt verder wel goed.
Zo'n warmtepomp is leuk,m aar dat is 2,56 kWh per uur. Adviseerbare water flow "2 kuub per uur". De hele inhoud van mijn Jacuzzi is 2 kuub zeg maar.

Ik ga nog eens testen wat die andere pomp wat ik heb doet aan verbruik. Als dat een beetje mee valt dan ga ik me nog eens verder orienteren op zo'n bol of zo'n zonneplaat van mijn initiele post.
Het is maandag en dinsdag 30 graden, eens zien hoe ver het kreng dan opgewarmd is ondertussen. :)
 
@Black Tiger , is de inhoud van die jacuzzi 2kuub?
Als je toch een extra pomp hebt, kun je deze gebruiken om het water rond te pompen met zwarte tyhleenslang ongeveer 100 meter die je vastmaakt op een rooster, zet deze in de zon en pomp daarmee rond.
 
@freggel1 Lees nog eens terug in post #11. ;)

En naast dat feit is er hier ook te weinig plek voor en zou ik eerst gaan meten hoeveel die extra pomp gebruikt en moet ook nog kijken of die het doet.
Ik hou het momenteel even voor wat het is, en ga eens zien hoeveel zonnewarmte (puur) momenteel gaat opbrengen c.q. hoe lang dat opwarmen duurt. Vandaag eerste dag gehad met half zon maar nog niet zo heet.
Morgen gaan we echt beginnen.
 
Verwarmings element uit de waterkoker slopen en ergens een zonnepaneeltje weg halen lol
 
  • Haha
Waarderingen: Dr.Z
Is dat niet dubbel op? Verwarmingselement van water koker en ook nog een zonnepaneel?
Ik heb ook even gedacht aan een verwarmingselement van waterkoker of fritespan, maar ik doe dat toch maar liever niet. :biggrin:

Water was iets van 16 graden of zo gisteren na vullen. Vandaag na een dag gewone warmte en wat zon staat het op 23 graden. Dus ik denk dat we hem morgen na een dag van vol zon van 30 graden wel op 26 a 27 graden krijgen en dat is genoeg. Misschien dus toch geen extra verwarming nodig.
 
Wat ik deed met onze jacuzzi was het zwarte dekzeil er op laten liggen als wij er geen gebruik van maakte.

Regelmatig de bubbels aanzetten met dat zeil er op, ik zag de temperatuur omhoog gaan.


En ik laat de pomp altijd aan staan.
 
Zoals ik al schreef heb ik ook een thermisch zeil voor er over. Dat gaat er ook over op het moment dat de zon er vanaf is.
Dat met bubbels de temperatuur omhoog zou gaan vind ik wel vreemd, want je blaast gewoon het aanwezige water omhoog, of het moet zijn dat de warmte die naar de bodem gezakt is dan even omhoog komt, maar dat is normaal.

Pomp staat bij mij nooit altijd aan, is niet nodig en kost teveel stroom. Jij hebt zonnepanelen dus dat scheelt weer een boel.
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan