Frankrijk overweegt goedkeuring voor Europees plan voor chatcontrole!

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
35.397
Waarderingsscore
1.261
Punten
113
Leeftijd
61
Locatie
State Penitentiary
Frankrijk overweegt goedkeuring te geven aan een nieuw voorstel waarbij alle chatberichten van Europese burgers worden gecontroleerd. Mocht het voorstel worden aangenomen zal chatapp Signal de EU verlaten. Door de support van Frankrijk zou er een Europese meerderheid voor het plan zijn. Dat melden Netpolitik en Euractiv op basis van interne documenten.
De Europese Commissie kwam een aantal jaar geleden met het voorstel om alle chatberichten van burgers te controleren. Het Europees Parlement zag het voorstel niet zitten en kwam met een eigen voorstel. De Europese lidstaten hebben nog geen gezamenlijke positie ingenomen, maar EU-voorzitter België heeft inmiddels verschillende voorstellen bedacht om de lidstaten over de streep te trekken.

Het nieuwste voorstel betreft alle communicatie-apps, ook die van end-to-end encryptie gebruikmaken. Gebruikers moeten daarbij toestemming geven om al hun berichten te laten controleren. Wie niet akkoord gaat kan geen foto's, video's, afbeeldingen en url's meer versturen. Audiocommunicatie zal echter geheel worden uitgezonderd. Verder zal de chatcontrole niet gelden voor accounts die worden gebruikt voor nationale veiligheid, opsporing of militaire doeleinden.

Het Belgisch voorstel wil daarnaast door middel van 'AI-technologie' ook op onbekend misbruikmateriaal controleren. Experts hebben al herhaaldelijk aangegeven dat dit voor een groot aantal vals positieven zal zorgen, waarbij mensen onterecht worden aangemerkt wegens het versturen van misbruikmateriaal. Op dit moment is er een 'blokkerende minderheid' die het voorstel tegenhoudt, maar Frankrijk overweegt nu goedkeuring.

Voor Duitsland, Nederland, Polen, Oostenrijk en Luxemburg is het nieuwe voorstel niet acceptabel. Verschillende andere landen zijn het nog aan het bekijken. "Een akkoord is nog niet gesloten vanwege de blokkerende minderheid van minstens vier staten met tenminste 35 procent van de EU-populatie die het niet eens kunnen worden. Naast Duitsland en Polen ging het tot nu toe ook voornamelijk om Frankrijk", aldus Netpolitik. Frankrijk is over het nieuwste voorstel echter een stuk positiever en wil ook meehelpen met het vinden van een compromis, zo blijkt uit interne documenten.

Patrick Breyer, Europarlementariër voor de Piratenpartij, maakt zich grote zorgen dat de EU-landen, die tot nu toe kritisch waren, opeens positief zijn over de plannen, die in essentie hetzelfde zijn gebleven als de eerste versies. Daarbij vreest Breyer dat als de lidstaten een dergelijke radicale positie innemen, het Europarlement tijdens de onderhandelingen de eigen positie zal opgeven en akkoord gaat met een compromis dat ieders online veiligheid in gevaar brengt.

Signal-president Meredith Whittaker is fel tegen het plan. "Laat er geen enkele twijfel zijn: we zullen de EU-markt verlaten in plaats van onze privacygaranties te ondermijnen. Dit voorstel, als het wordt aangenomen en gehandhaafd tegen ons, dwingt ons deze keuze te maken", zo laat ze op X weten. "Het is surveillancewijn in veiligheidszakken."

@Bron: security.nl
 
Het moet verdorie niet gekker worden met die bemoeizucht, hebben we dan helemaal niets meer te zeggen?
Laten de luie flikkers van de opsporingsdiensten maar wat doen voor hun geld in plaats alles door een algoritme-script heen te gaan trekken. Wat is er mis met gewoon ordinair recherche werk?

Je gaat me toch niet proberen te vertellen dat vroeger ook elke brief werd losgeweekt, gecontroleerd en vervolgens weer dicht werd geplakt en bezorgd? Waarom moet dat dan nu ineens wel gebeuren?
 
Het wordt inderdaad met de dag gekker. Het is maar goed dat enkele landen, waaronder Nederland daar tegen zijn. Hopelijk blijft dat ook zo.
De privacy gaat op die manier helemaal door de goot.
 
Het wordt inderdaad met de dag gekker. Het is maar goed dat enkele landen, waaronder Nederland daar tegen zijn.
Pfff Ja die doen het gewoon zelf meegemaakt 241 pagina; s transcript van whatsapp berichten
 
Wat ik dan weer het belachelijkst vind is dat die troel van Oostenrijk dus tegenstrijdig stemt met wat de regering opgedragen heeft. Haar eigen persoonlijke zinnetje doorzetten dus en daarmee de wet overtredend.
En dat ze in de EU dan zeggen dat de wet daarvoor niet meer terug te draaien is omdat het niet uit maakt hoe ze moest stemmen maar dat alleen haar stem telt.
Dus feitelijk trekken ze op die manier in de EU een persoonlijke mening voor het landsbelang. Dat is toch totaal idioot?
 
Zijn ook totale idioten daar in Brussel, is mij al langer bekend :lol:
 
Wat ik dan weer het belachelijkst vind is dat die troel van Oostenrijk dus tegenstrijdig stemt met wat de regering opgedragen heeft. Haar eigen persoonlijke zinnetje doorzetten dus en daarmee de wet overtredend.
En dat ze in de EU dan zeggen dat de wet daarvoor niet meer terug te draaien is omdat het niet uit maakt hoe ze moest stemmen maar dat alleen haar stem telt.
Dus feitelijk trekken ze op die manier in de EU een persoonlijke mening voor het landsbelang. Dat is toch totaal idioot?
Hadden wij in Nederland ook niet zo’n gevalletje?
Weet even niet meer waarmee, maar het staat me bij.
 
Dan zetten we toch een eigen chatberichtendienst op? Hoe moeilijk kan dat zijn?
Alles in besloten kring houden en geen buitenstaanders toelaten. Encryptie zo hoog mogelijk houden en een eigen servertje draaien..
Volgens mij zit zoiets al in de synology ingebakken.
 
Ik zat in het verkeerde topic zie ik nu pas. Die stem van die troel van Oostenrijk ging over die natuurbeschermingswet.
Maakt het niet minder erg overigens.
 
@Black Tiger , ook dat is een puntje. De oostenrijkse zet gewoon de democratie buitenspel. Overigens doet met dat in het EU parlement ook, de stem van de bevolking wordt stelselmatig genegeerd en de democratie aan de kant gezet.
 
@Dr.Z Gelukkig wordt ze gelijk voor de rechter gekiept in Oostenrijk. Waar het mij om gaat is dat men dus schijnbaar in de EU illegale acties kan doen. Dat de EU het niet interesseert dat het geen regeringsstem is.
 



Kerstboom 1 Hosting Fun Feestdag

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan