Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie vereist momenteel het gebruik van de ingebouwde Safari browser.
Ja want de elektriciteitsprijs is gekoppeld aan de gasprijs.Als de gasprijs inderdaad gaat zakken zal elektriciteit hopelijk ook goedkoper worden.
we zitten dan ook nog in 2022En ohja, Essent is nog steeds erg moeilijk te bereiken.
op de zelfde dag zie je berichten die beide kanten opvliegen.Er lijkt toch een lichtpuntje zichtbaar te worden.
Helaas niet leesbaar want achter een paywal.
In het artikel staat ook een filmpje waarin Jetten aangeeft dat niemand in de winter van gas afgesloten mag worden. Dat filmpje kon ik uiteraard niet in de citaat invoeven. Verder staat er een afbeelding van een grafiek in het artikel. Helaas kan ik deze hier niet uploaden, maar hier heb ik hem ook geplaatst.Gasprijzen dalen snel, mogelijk deze winter op niveau van voor de oorlog: ‘Europa heeft de puzzel opgelost’
Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig gevuld heeft, zullen de gasprijzen weer flink dalen, voorspellen economen van Goldman Sachs. De gezaghebbende Amerikaanse zakenbank houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen tegen de winter kunnen zijn gehalveerd, tot het niveau van vorige winter.
Tom Kieft Laatste update: 13-09-22, 19:21
De ergste piek kregen we in augustus voor de kiezen. Een megawattuur gas werd op 25 augustus op de Europese gasmarkt (Dutch TTF) geveild voor meer dan 335 euro: tien keer zo hoog als in diezelfde maand een jaar eerder.
Maar intussen zijn de gasprijzen alweer enkele weken aan het dalen. Zelfs de schok van het (mogelijk voorgoed) dichtdraaien van Nord Stream 1, de belangrijkste gasleiding van Rusland naar West-Europa, is de gasmarkt alweer te boven gekomen. Na bekendmaking dat de leiding langer buiten gebruik zou zijn, steeg de prijs kortstondig met 30 procent, maar daarna zakte de prijs weer: deze week kwam hij voor het eerst in zeven weken onder de 200 euro per megawattuur.
Een opsteker, beslist. Maar alsnog is de gasprijs en de daarvan afhankelijke energieprijs ruim zes keer zo hoog als vorige zomer – en twee keer zo hoog als vorige winter, vóór de Russische inval in Oekraïne.
Volgens Goldman Sachs zien de komende maanden er echter nog een stuk rooskleuriger uit voor de Europese gasmarkt – en dus voor de portemonnees van Europese burgers. De gezaghebbende zakenbank en financiële dienstverlener publiceerde maandag de prognose dat de gasprijzen in Europa de komende maanden nog flink zullen dalen. Bij een gemiddelde winter zou de gasprijs in februari zelfs gehalveerd kunnen zijn, tot zo’n 100 euro per megawattuur.
Gasopslagen
Goldman Sachs schrijft dat toe aan de voorbereidingen die de Europese Unie heeft getroffen om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Europa heeft, in de woorden van de bank, 'de puzzel succesvol opgelost’, dankzij ‘een combinatie van de terugdringing van de vraag naar gas in Europa en bij LNG-kopers elders in de wereld, met een bovengemiddelde opslag van gas als resultaat’.
De Europese Unie heeft de afgelopen weken al het door Brussel gestelde doel bereikt om de gasopslagen voor minsters 85 procent te hebben gevuld voor de winter. De verwachting is nu dat het de lidstaten lukt de gasopslagen tot 90 procent vol te krijgen in oktober. Bovendien wil Brussel met verplichte energiebesparingen en ongekende hervormingen van de energiemarkt de energieprijs nog verder drukken.
,,De markt is aan het uitzoeken bij welk prijsniveau vraag en aanbod, zonder Russisch gas, in evenwicht zijn’’, zegt Jilles van den Beukel, energie-expert van het HCSS. ,,Dat is ook wat je de afgelopen twee weken al hebt gezien. Deels door de versnelde LNG-importen, maar vooral door de vraagvermindering, heeft de energieprijs zoveel kunnen dalen sinds augustus. En daardoor is het inderdaad ook een reëel scenario dat die prijsdaling komende maanden flink door zal zetten.’’
Eerder zei Rob Jetten nog dat het kabinet wil dat niemand deze winter kan worden afgesloten van het gas:
Industrieën dicht
Op zulke goedkope energierekeningen als we jarenlang gewend waren, moeten we overigens niet rekenen. Zelfs als de prijzen dalen tot 100 euro per megawattuur, zijn ze alsnog even hoog als vorige winter – en dat waren destijds al recordprijzen.
Bovendien wordt de verminderde vraag veroorzaakt doordat veel fabrieken het werk vanwege de hoge energiekosten hebben moeten staken. ,,We hebben gezien dat een boel industrieën, zoals van kunstmest, metaalsmelters, petrochemie, zijn weggevallen – en die komen voorlopig nog niet terug’’, zegt Van den Beukel. En dat gaan we ook voelen. ,,De problemen rondom leveringszekerheid zijn we voorbij. Nu hebben we het grote probleem van de hoge prijzen, maar over een paar maanden, of in de lente volgend jaar, kan het probleem bijvoorbeeld zijn dat we te weinig kunstmest hebben.’’
‘Schatkist Rusland verdampt nu gas- en olieinkomsten dalen’
Het Russische begrotingsoverschot is in augustus fors gekrompen, als gevolg van de hoge uitgaven, sancties en de lagere winsten voor olie en gas. Al volgende maand stevent Rusland af op een negatieve balans voor dit jaar, meldt Bloomberg.
Het begrotingsoverschot stond in augustus op 137 miljard roebel (2,24 miljard euro). Dat is minder dan de helft van de 481 miljard roebel die tot en met juli werd gerapporteerd, volgens voorlopige gegevens die maandag door het Russische ministerie van Financiën zijn gepubliceerd.
“We verwachten dat het overschot in de nabije toekomst, waarschijnlijk al in september, zal omslaan in een tekort, naarmate de behoeften van de staat toenemen en de inkomsten beperkt blijven,” zegt Natalia Lavrova, econoom bij BCS Financial Group aan Bloomberg.
De Russische economie leek aanvankelijk immuun voor de sancties die het Westen tegen het land invoerde als reactie op de inval in Oekraïne. Dankzij de hoge gas- en olieprijzen schreef Rusland het eerste half jaar recordinkomsten bij. Maar nu de olie- en gasprijzen weer dalen, en de leveringen van fossiele brandstoffen naar Europa – Ruslands belangrijkste markt, drastisch zijn ingeperkt – begint de balans om te slaan.
Thanks voor het plaatsen. Kan hier overigens ook maar gewoon via postimages.Helaas kan ik deze hier niet uploaden, maar hier heb ik hem ook geplaatst.
Nee hoor, ze hebben wel ideeën maar ze zijn er nog lang niet uit. En alles wat nu bedacht is dat is voor nu en het winterdeel van begin 2023. Voor de rest, dus zeg maar winter 2023 laat staan 2024 weten ze nog niet eens of ze het wel rond gaan krijgen.Of hebben ze daar straks ook weer een fonds voor?
Nee dat lijkt me niet. Wel werd er een puls signaal uitgeschakeld (analoog dacht ik) zodat dag- en nachtmeters (oud type) niet meer zouden werken en je dus alleen nog 1 tarief kon krijgen. Tenzij je een slimmer meter had, daarmee kon het wel i.v.m. ander signaal.Er staat mij iets bij dat het 2G netwerk uitgefaseerd zou worden waardoor slimme meters problemen zouden gaan krijgen.
Huh? Hoezo niet? Ik heb nu United Consumers en die lezen de meter gewoon uit maar die hebben een contract met Engie.Het probleem met Engie is dat zij de slimme meter niet kunnen uitlezen.