Een hosting aanbieder moet kunnen na gaan waar vandaan het domein is aangemaakt en men kan dit dan doorgeven aan de Nederlandse waakhonden als er misstanden zijn
Dat van die nieuwsbrieven klopt. Vaak genoeg zijn die ook in het Nederlands gesteld en gaat het ook over Nederlandse bedrijven maar zijn die zo slim geweest om een extern buitenlands bedrijf in te huren om die spam te versturen.
Dan kun je weinig. Je kunt een klacht gaan indienen, maar die authoriteit kan weinig doen als de spam vanuit het buitenland is verzonden en al helemaal als dat buiten de EU gebeurt, dat is meestal het geval.
Een hosting aanbieder kan ook niet altijd terug vinden waar vandaan een domein is aangemaakt. Die kunnen veelal niet meer dan een gewone internet gebruiker als het om buitenlandse domeinnamen gaat. Ik kom zo bijv. ook gewoon terecht bijv. bij Godaddy of Internic of ergens anders. Maar dan weet je nog steeds niet wie of vanwaar het geregistreerd is.
Mede vanwege de privacy heeft men ook bepaald dat in de meeste landen de houder gegevens niet meer (volledig) zichtbaar zijn of zelfs geanonimiseerd zijn. Bij veel providers is zelfs anonimisering als pakket of gratis verkrijgbaar. Begin dan maar eens.
Beste is dus melden via Spamcop, doe ik al jaren. Het is wel jammer dat je nooit een terugmelding krijgt. Je ziet al dan niet bepaalde domeinen opeens op een spamlijst staan. Maar als je in Nederland spam meldt krijg je helemaal niets te horen, dat vergroot ook niet echt de animo om nog iets door te geven als je dat al een paar keer gedaan hebt. Bij Spamcop merk je sneller resultaat en daar kan iedereen gebruik van maken.
Je moet alleen even weten hoe je headers door geeft, maar er is ook een soort van handleiding wel aanwezig, is niet moeilijk.
Men kan met SPF de spam dan wel proberen te beperken maar de vraag is of dit ook gebeurd op de servers van hostings aanbieders in het buitenland die gewoon alles toestaan om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor hun klanten.
SPF is weer zo'n voorbeeld van bepaalde afspraken die niet iedereen wenst na te komen. Er was ook nog een andere methode en SPF is niet verplicht. Dan kreeg je weer die discussie van die vindt dat beter (bijv. DKIM) en de ander vindt zus beter en wordt over en weer niet alles overal geimplementeerd, met alle nadelen van dien.
Maar zelfs dan zitten er in het einde van SPF records nog veel te vaak een ?all of ~all wat nog vanalles door laat in plaats van een -all wat dus echt alles wat niet geauthenticeerd is tegen houdt.
Er wordt steeds meer gebruik van gemaakt ook in het buitenland dus het wordt al moeilijk, maar met name het DKIM record is ook al leuk in opkomst. De irritatie over spam is daar debet aan. Ook DMARC is langzaam aan het groeien maar daarvoor moet zowel je SPF alsook je DKIM record in orde zijn, dat is voor hobbyisten nog vaak te moeilijk. Die vinden het nog lastig om een SPF record te maken.
Je ziet echter ook steeds meer spammers die hun spam versturen in mailtjes netjes voorzien van een SPF en/of DKIM record. Dan krijg je het dus wel nog binnen. Als het als spam aangemerkt wordt hebben ze snel pech, maar dan hebben ze hun geld al verdiend en kunnen ze nog eens zonder probelren.
Het is net als met criminaliteit. Een wedstrijdje, je vindt er iets tegen, en dan vinden zij weer een tegen oplossing, dan vind je daar weer iets tegen en ga zo maar door.
En dan heb je uiteraard nog de bekende bad-guy hosters die zich nergens wat van aan trekken en veel faciliteit bieden (brengt immers ook veel op dus interessant).
Ik denk zelf dat het internet juist onveiliger is geworden omdat de commercie zo aanwezig is.
Yep, zonder meer waar. Wat commercie gaat er om geld te verdienen, hoe meer hoe liever, desnoods via spammers, die verdienen er ook dik aan en zo verdiend iedereen er aan. Maar zelfs zonder commercie op internet zou je nog spammers hebben want zouden offline winkels er nog steeds baat bij reclame hebben.
stijgt dringt het nu ook door tot in de Tweede Kamer
Ja maar dan gebeurt er toch niets. Ze willen een rapporteur en dan wordt er over vergaderd en dan blijkt dat er te weinig capaciteit is. Dan regelen ze heel misschien wat geld om de allergrootste zaken aan te pakken (lees: kinderporno en hacks met gijzelsoftware) en dan is het geld op.
Ze kunnen op straat al niet voldoende handhaven, laat staan op internet.